Monika Vengrínová Kultúra

Festival plný neopakovateľnej atmosféry: Pozrite si momentky z Dikyfestu v Gerlachove

Už piaty ročník hudobného kresťanského festivalu Dikyfest priviedol uplynulý víkend do podtatranskej dedinky Gerlachov množstvo skvelých kapiel a zaujímavých hostí. Nechýbalo dobré jedlo i výborná zábava.

Ilustračný obrázok k článku Festival plný neopakovateľnej atmosféry: Pozrite si momentky z Dikyfestu v Gerlachove
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Toto je nádherná obec a s chalanmi z kapely sme si to tu fakt užili. Atmosféra bola úžasná a i keď som sa tu ocitol náhodne, som veľmi rád. Myslím si, že tento festival má i krásny príznačný názov. Ľudia totiž vo svojich modlitbách od Boha stále niečo chcú, ale keď majú povedať ďakujem, tak na to často zabudnú. Takže si myslím, že toto je skvelá príležitosť naučiť ľudí ďakovať,“ povedal Denis Lacho po svojom koncerte, s tým, že myšlienka kresťanského festivalu sa mu veľmi páči, nakoľko on sám vyrastá v kresťanskej rodine a slúži v cirkevnom zbore.

Okrúhly, piaty ročník festivalu priniesol sumár spevákov a kapiel, ktoré sa na Dikyfeste predstavili už v minulých rokoch, ale i novinky. Organizátori dokonca po čerešničku na torte zašli až do Nemecka, odkiaľ prišla kresťanská rocková kapela Kidron. Starší páni už majú čo to za 25 rokov kariéry naspievané a túžili si zahrať aj u nás. „Už asi desať rokov sa poznáme s Jánom z Adrielu (spoluorganizátor, pozn.redakcie), tak sme sa rozhodli napísať, či by nebolo zaujímavé, keby sme prišli zahrať aj my. A cítili sme sa tu veľmi dobre, veľmi radi by sme prijali pozvanie aj nabudúce,“ zhodnotil Big B z kapely Kidron.

Lacho, Koščová, Groove Hub a iní

Okrem Denisa Lacha, či nemeckej kapely Kidron si tento rok na Dikyfeste zahrali i mnohí ďalší interpreti, ako napr. Katka Koščová, či tak trochu jazzová kapelka Groove Hub, ktorá tu mala minulý rok premiéru. Odvtedy sa v ich profesionálnom živote veľa zmenilo. „Celý rok sme usilovne pracovali, skladali nové pesničky, hrali sme na rôznych podujatiach a dokonca, musím sa pochváliť, sme vyhrali jedno kolo súťaže Jazz start up. Čiže bol to pre nás veľmi úspešný rok,“ teší sa Ľubomír Šramo, líder kapely Groove Hub, ktorá svoju kariéru odštartovala práve na minuloročnom Dikyfeste.

Okrem hudby a spevu tento rok organizátori stavili aj na divadlo. So svojou overenou hrou, ktorá má viac ako dvesto repríz a niečo cez dvadsaťtisíc divákov, prišiel známy kresťanský divadelník Des Jano. „Keď som hral, ľudia úplne stíchli a precítili celú hru so mnou. Bol som pripravený po prvej polovici skončiť ak by to diváka neťahalo, ale ukázalo, že môžem ísť ďalej. Diváci vydržali aj ten humor. Sledoval som pred mojim vystúpením Katku Koščovú a Denisa Lacha a nasával som atmosféru. Keď som vyšiel na stage, bol som už naladený na toto publikum. Jednoducho to vyšlo,“ usmieva sa des Jano.

Starosta festival podporuje a fandí mu

Dikyfest si nenechal ujsť ani starosta obce Gerlachov Michal Ryša, ktorému sa myšlienka festivalu iniciovaná cirkevnou mládežou s duchovným otcom, ktorým je miestny farár, veľmi páči: „Ide tu o to, aby sa stretli mladí ľudia, aby sa zabavili bez alkoholu, bitiek a kadejakých pijackých excesov. Ako obec túto myšlienku podporujeme, snažíme sa pomôcť, ako môžeme a chceme, aby festival pokračoval aj naďalej“.

A i napriek chladnejšiemu počasiu sa tento ročník skutočne vydaril. Organizátorov tak po dvoch dňoch plných kvalitnej hudby, skvelej atmosféry, ale i chutného guľášu, či varených klobások čaká bilancovanie a pomaly i premýšľanie nad tým, čím prilákať návštevníkov o rok. „Tento ročník bol super a chceli by sme do toho ísť aj ďalej. Radi by sme sem pritiahli ďalšie známe mená a tváre,“ dodal jeden z organizátorov Dikifestu Ján Matis, ml.

DikyFest 2014
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
DikyFest 2014
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM