Peter Handzuš Správy

Fico hovoril v Poprade o olympiáde. Nechce však stavať vzdušné zámky

Poľsko chce kandidovať na ZOH 2022. Slovensko dostalo ponuku stať sa spolukandidátom na tieto olympijské hry. O tom, či Slovensko zvažuje túto ponuku, hovoril premír Fico s primátorom Dankom a županom Chudíkom na stretnutí v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Fico hovoril v Poprade o olympiáde. Nechce však stavať vzdušné zámky
Zdroj: TASR

„Myslím si, že keď je tu taká ponuka zo strany Poľska, aby sme sa stali ich partnerom, je to taká vážna ponuka, že sa ňou musíme zoberať. Neznamená to teraz, že máme ísť do toho hlava-nehlava, prípadne nechať to tak, ale je potrebné sa tým zaoberať,“ upozornil Fico.

Poľská strana nedisponuje dostatočným areálom pre lyžiarske disciplíny, a to je podľa neho hlavný dôvod, prečo Poliaci oslovili práve Slovensko. Niektorá strana Tatier by mohla slúžiť na tieto súťaže, prípadne by sa istá časť hokejového turnaja mohla odohrať na Slovensku. O tom je však podľa premiéra ešte predčasné hovoriť.

Problémom sú naše cesty

Fico ďalej upozornil, že na organizáciu ZOH je potrebných minimálne 1,5 až dve miliardy dolárov. Veľkú časť z toho hradí Medzinárodný olympijský výbor a väčšiu časť zvyšných nákladov na infraštrukturálne projekty by hradili Poliaci.

„My by sme sa podieľali len parciálnou časťou na organizovaní a výstavbe. Pravdepodobne najväčšou bolesťou pre nás by ostala cestná infraštruktúra, čo by nás tlačilo urýchľovať projekty, ktoré sú v tejto oblasti,“ zdôraznil Fico.

Preto bude podľa neho dôležité zvolať všetkých zainteresovaných z tohto prostredia, vrátane primátorov, starostov, samosprávneho kraja, stretnúť sa so Slovenským olympijským výborom a povedať si reálie.

Neostáva veľa času

„Naozaj reálie, aby sme si nestavali vzdušné zámky, a pokiaľ sa ukáže, že táto ponuka má pre Slovensko obrovský význam, vláda SR by túto kandidatúru oficiálne potvrdila,“ vysvetlil Fico.

Proces musí prebehnúť v tomto roku a podľa neho je to vec, ktorá má pre krajinu veľký význam, pretože už len samotné kandidovanie Slovenska by nás mimoriadne zviditeľňovalo v zahraničí. „Informáciu, ktorú mám, tak zatiaľ medializovali spoločnú kandidatúru len Davos a St. Moritz a o predloženie kandidatúry prejavili záujem aj mestá Oslo a Ľvov,“ dodal premiér.

Severnú D1 dokončia v roku 2015

V tomto duchu už požiadal Národnú diaľničnú spoločnosť, aby si prešla cestnú infraštruktúru v tejto oblasti. „Vítam informáciu, že k 30.6.2015 by definitívne mali byť prepojené mestá Poprad a Prešov, čo bude obrovský posun ďalej v cestnej infraštruktúre. Pokiaľ ide o R4, čiže prepojenie Slovenska a Poľska, získava táto infraštruktúra čím ďalej na väčšom význame,“ upozornil Fico. To nesúvisí len s možnou spoločnou kandidatúrou na ZOH, ale aj s ďalším budovaním vzťahov s Poľskom. Je to podľa neho krajina s obrovským vnútorným trhom.

Zainvestovali by aj samosprávy

Slovenská a poľská strana už podpísala na jeseň 2012 memorandum o možnom spoločnom postupe pri kandidatúre na ZOH 2022. Ponuku zo strany Poliakov vítajú aj zástupcovia miestnych samospráv. Predseda PSK zdôraznil, že v rezervnom fonde kraja je približne 10 miliónov eur, ktoré by sa mohli využiť na rozvoj infraštruktúry. Verí tiež, že spoločná kandidatúra by mohla urýchliť dostavbu cesty R4. Jej dokončenie je momentálne naplánované v horizonte roku 2030, Chudík verí, že by sa to vďaka ZOH mohlo podariť do roku 2022.

Aj popradská samospráva má v rezervnom fonde zhruba milión eur, ktoré by podľa primátora mohli byť nápomocné v prípade nejakých investičných zámerov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM