Martin Sýkora Správy

Filmový festival sa začína: Mladí tvorcovia majú čo ponúknuť

Z popradských kaviarní sa filmári presúvajú do kultúrnych ustanovizní. Organizátori sľubujú opäť lepšiu úroveň.

Ilustračný obrázok k článku Filmový festival sa začína: Mladí tvorcovia majú čo ponúknuť
Zdroj: Dnes24.sk

Filmový festival Young Film Fest tento rok zmenil svoje pôsobisko. Z miestnej popradskej kaviarne sa presunul do Tatranskej galérie, kde si už dnes môžu návštevníci pozrieť 16 filmov, ktoré vytvorili mladí filmári zo Slovenska a Česka. V sobotu 28. mája sa festival presunie do kežmarského kina.

„Young Film Fest sa pod Tatrami uskutoční už po štvrtýkrát. Vlani bol po prvýkrát súťažný a tento rok v tomto trende pokračujeme. Čo sa týka počtu filmov, účasť je porovnateľná s minulým rokom. Máme prihlásených 16 filmov,“ uviedol organizátor podujatia Michal Maťašovský. Na festival sa prihlásili mladí filmári z viacerých škôl na Slovensku aj v Česku.

„Zastúpenie tu má bratislavská Vysoká škola múzických umení, Súkromná filmová škola v Košiciach, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Filmová akadémia Miroslava Ondříčka v Písku, Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne či Masarykova univerzita v Brne. Festival je určený predovšetkým študentom filmových škôl, ktorým dáva priestor prezentovať svoju tvorbu aj verejnosti. Podobné festivaly prebiehajú aj v iných mestách, no pod Tatrami sme zatiaľ jediní. Som rád, že aj tu môžeme priniesť kultúru, ktorú títo mladí filmári tvoria,“ vysvetlil organizátor podujatia.

Účastníci mohli filmy prihlasovať do troch súťažných kategórií, a to ako dokument, krátky či hraný film. Tento ročník prinesie aj viacero zmien. Z kaviarní sa filmári presunuli do kultúrnych inštitúcií a oslovili sme na spoluprácu filmové kluby, kde sú diváci zvyknutí navštevovať aj iné ako mainstreamové premietania. Tento rok sa filmový festival presunie aj do priestorov kina v Kežmarku. Aj tento rok budú môcť diváci rozhodnúť o najlepšom filme a udeliť mu cenu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM