Martin Sýkora Kultúra

Filmový štáb Perinbaby sa opäť vrátil pod Tatry: V Kežmarku bola svadba

Približne 80-členný filmový štáb, ktorý si obľúbil podtatranské kráľovské mesto Kežmarok, sa opäť vrátil a v týchto dňoch natáča ďalšie scény.

Ilustračný obrázok k článku Filmový štáb Perinbaby sa opäť vrátil pod Tatry: V Kežmarku bola svadba
Zdroj: TASR

Nakrúcanie má rýchly spád

Producentka filmu Deana Jakubisková v pondelok (13.11.) večer na tlačovej konferencii v Kežmarku informovala, že cez víkend natáčali v Podbieli vo Františkovej hute, pokračujú na Zamagurí, odkiaľ sa presunú do Gelnice. „V Podbieli to bolo veľmi dramatické natáčanie, veľmi nám pršalo, zapadli nám kamióny, boli sme pod kopulami, všade fučalo. Veľmi sa teším, že sme sa vrátili sem, s týmto mestom sa veľmi dobre spolupracuje, mám na mysli hrad, školu, radnicu, ale aj obyvateľov,“ konštatovala Jakubisková.

V utorok natáčanie pokračovalo v miestnom drevenom artikulárnom kostole, ktorý je zapísaný v zozname UNESCO, konkrétne sa tam bude odohrávať svadba. „Do Kežmarku sme sa vrátili po tretí raz a musím povedať, že sa nám tu veľmi páči. Ideme nakrúcať v tom istom kostole, v ktorom sa natáčala aj pôvodná Perinbaba, ktorá vydržala 30 rokov. Vďaka digitálnej technológii sme sa rozhodli oživiť aj niektoré pôvodné postavy,“ prezradil režisér snímky Juraj Jakubisko s tým, že z prvej časti Perinbaby bude hrať v pokračovaní len jediná herečka, a to Petra Vančíková-Kolevská, ktorá stvárnila Alžbetku. Jej syna, ktorý je hlavnou postavou novej snímky, si zahrá Lukáš Frlajs.

„Je to pre mňa obrovská výzva, pretože je to môj prvý takýto veľký film, musím povedať, že natáčanie je náročné. Najmä keď je vonku zima a musím hrať, že je leto,“ konštatoval Frlajs.

Perinbaba II 10/2017
13
Galéria
Zdroj: TASR

Niečo z deja dvojky

Súčasťou natáčania je okrem profesionálnych hercov aj približne 40 miestnych komparzistov. O komparz bol v Kežmarku aj tentoraz veľký záujem. „Vybrali sme sa natáčať na opačnú stranu Tatier, doposiaľ nepoznané Zamagurie. Kedysi sa filmy, resp. rozprávky, natáčali hlavne na Liptove, na Bojnickom alebo Smolenickom zámku, my sme prišli teraz do veľmi nádherného kraja, ktorý si zaslúži pozornosť. Pre kameramana nie je nič krajšie, ako točiť tu zábery trochu zamračených Tatier, Kežmarok je tiež veľmi krásne mesto,“ zhodnotil hlavný kameraman filmu Ján Ďuriš, ktorý si veľmi pochvaľuje spoluprácu s Jurajom Jakubiskom i o niekoľko generácií mladším hercom Lukášom Frlajsom. Z Kežmarku sa štáb presunie do Gelnice, kde budú natáčať pohreb.

Naposledy filmári natáčali vianočný trh pod Tatrami vo februári, opäť sa na Spiš plánujú vrátiť na tri mesiace v máji. Dej novej Perinbaby nadväzuje na pôvodnú rozprávku, začína sa v mlyne, kde mali svadbu Jakubko a Alžbetka. Práve tu vyprevádza Alžbetka svojho syna Lukáša na skusy do sveta. Nový diel je o jeho putovaní a hľadaní šťastia a lásky. „Teraz, keď som urobil toto pokračovanie, mi napadlo, že by mohol byť tretí diel ešte lepší. Nechcem povedať viac, lebo je to krásna myšlienka, možno ešte bizarnejšia, ale bude to ešte zaujímavejšie,“ uzatvára Jakubisko, ktorý si veľmi praje, aby novú časť kultovej rozprávky mohli diváci vidieť ešte pred Vianocami 2018. Producentka však reálnejšie vidí termín začiatok roka 2019.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM