Peter Handzuš Kultúra

Food box life: Rýchlo, všetko, hneď a teraz

Zrkadlo dnešnému konzumnému spôsobu života sa snaží nastaviť cez svoju tvorbu popradský výtvarník Peter Smik. Svoje diela vytvára z keramiky a taveného skla. Najnovšia autorova výstava, ktorú sprístupnili verejnosti v mestskej výstavnej sieni Barónka v Kežmarku, nesie názov Food box life.

Ilustračný obrázok k článku Food box life: Rýchlo, všetko, hneď a teraz
Zdroj: TASR

Súčasný spôsob života prirovnáva Smik práve k food boxu – škatuľke rýchleho občerstvenia. „Žijeme rýchlo, stravujeme sa rýchlo. Rýchlo, všetko, hneď a teraz, to je to, čo charakterizuje našu dobu, kedy na nič nie je čas a tradičné ľudské hodnoty sa dostali kdesi do úzadia,“ priblížil hlavnú tematiku svojich diel spomínaný výtvarník.

Ako ďalej uviedol, vyhnúť sa „škatuľkovému“ spôsobu života nie je v súčasnosti vôbec jednoduché. Človek sa však vie podľa jeho slov zastaviť a zmeniť obsah pomyselných škatuliek ovplyvňujúcich jeho konanie. Prostredníctvom výstavy chce teda nabádať ľudí k tomu aby prehodnotili svoje doterajšie životy a uvoľnili väčší priestor hodnotám lásky, priateľstva či porozumenia.

Návštevníci Barónky sa môžu v týchto dňoch oboznámiť s vyše troma desiatkami autorových diel, ktoré vytvoril za posledného dva a pol roka. Spomínané škatuľky zobrazujú vystavované objekty z keramiky ako aj pestrofarebné obrazy zhotovené z fusingového taveného skla.

Kežmarská výstava je svojím rozsahom prvou ucelenou prezentáciou autorových diel. S jeho tvorbou sa však stretli návštevníci kultúrnych inštitúcií už aj v minulosti. Okrem Slovenska ich vystavoval v uplynulých rokoch napríklad v Nemecku, Českej republike, Poľsku, Maďarsku či vo Francúzsku. Jeho mozaiky a reliéfy zároveň zdobia sídla viacerých slovenských inštitúcií. Výstava potrvá do konca februára.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM