Správy

FOTO: Letecké dni prilákali tisíce zvedavcov. Toto všetko si mohli vychutnať

Najväčšia letecká udalosť roka, Medzinárodné letecké dni Slovak International Air Fest (SIAF), dnes na Leteckú základňu Sliač prilákala tisícky návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Letecké dni prilákali tisíce zvedavcov. Toto všetko si mohli vychutnať
Zdroj: TASR

Už od rána sa na príjazdových cestách a záchytných parkoviskách objavovali autá z blízkych aj vzdialenejších regiónov Slovenska. „Podľa doterajších správ je príchod návštevníkov plynulý, na cestách síce boli zrána trochu zápchy, ale je to prirodzené," zhodnotil začiatok podujatia jeho riaditeľ Hubert Štoksa s tým, že zatiaľ prebieha bez problémov.

PREČÍTAJTE SI: Využite horúci víkend. Osviežiť sa môžete v desiatkach kúpalísk

Padne rekord aj tento rok?

Minulý rok mali letecké dni rekordnú návštevnosť, veľké očakávania majú podľa Štoksu organizátori aj tento rok. „Záujem ľudí o podujatie je zatiaľ vysoký. Podľa informácií z predpredaja je záujem vyšší ako v minulom roku, ale ešte nevieme zhodnotiť, či to je tým, že ľudia si zvykli kupovať vstupenky elektronicky, alebo je to vyšší záujem o letecké dni,“ dodal Štoksa.

Dvojdňové podujatie, na ktorom sa predstaví 50 účastníkov z 13 krajín, otvoril krátko predpoludním slávnostný ceremoniál za účasti viacerých štátnikov. Nechýbali prelety stíhacích lietadiel MiG-29 Vzdušných síl Ozbrojených síl SR či zoskok parašutistov. Okrem dynamických ukážok, ktoré pútajú pozornosť ľudí už od predpoludňajších hodín, ponúka podujatie aj okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok. Rady zvedavcov sú od rána aj pri jednej z najväčších atrakcií podujatia – americkom bombardéri B-52.

PREČÍTAJTE SI: POTULKY PO SLOVENSKU: Jaskyne rozprávajú množstvo príbehov. Započúvajte sa

Pútavé čísla

„Veľmi ľudí zaujíma aj Black hawk, ktorý pôjde do vzdušných síl SR. Veľký záujem je aj o vystúpenie lietadla SU-27, rodinu MiG-ov a ich spoločný prelet, láka aj španielska pýcha Patrulla Aguila,„ priblížil Štoksa. Tí návštevníkom 6. ročníka SIAF v rámci svojho predstavenia predvedú skupinovú vzlietanosť a akrobaciu. Zaujímavosťou podľa Štoksu je, že tieto národné tímy, ktoré predvádzajú skupinovú vzlietanosť používajú farebné dymy. "Väčšinou tým ukazujú svoju štátnu vlajku,“ dodal s tým, že Patrulla Aquila je jediným tímom na svete, ktorý používa žltú farbu.

Rovnakým programom budú letecké dni pokračovať aj v nedeľu 28. augusta.

Letecké dni na Sliači 2016
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM