Monika Vengrínová Rôzne

Návšteva, na akú sa nezabúda: V gymnaziálnej triede sa ocitol francúzsky veľvyslanec

Veľvyslanec Francúzska v Slovenskej Republike J. E. Jean–Marie Bruno strávil dva dni v Tatrách a v Poprade. Stretol sa s ministrom zahraničných vecí, pozrel si mesto a zavítal aj na Gymnázium na Kukučínovej ulici v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Návšteva, na akú sa nezabúda: V gymnaziálnej triede sa ocitol francúzsky veľvyslanec
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V pondelok vo Vysokých Tatrách prebehlo stretnutie všetkých vašich veľvyslancov s ministrom zahraničných vecí Lajčákom. Ja som sa rozhodol predĺžiť si pobyt v popradskom regióne. Konečne je zima a chcel som váš región vidieť v tomto ročnom období. Videl som trochu prírody a dnes ráno som si pozrel krásnu historickú Spišskú Sobotu. Naozaj som si pobyt tu veľmi užil. Cestou do Bratislavy sa ešte zastavím vo francúzskej spoločnosti, ktorá pracuje v oblasti automobilového priemyslu,“ hovorí o svojom programe v Tatrách i pod nimi jeho excelencia J.E.Jean-Marie Bruno.

Vzácna návšteva

Súčasťou veľvyslancovej cesty tiež bola práve návšteva jedného z popradských gymnázií, kde sa po francúzsky učí až 170 žiakov. „Rozhodol som sa navštíviť toto gymnázium, kde je vysoký počet študentov francúzštiny a to na vysokej úrovni. Chcel som preto pogratulovať riaditeľovi a učiteľom a povzbudiť ich, aby pokračovali a pokúšali sa študentov ubezpečiť, že ich gymnázium je dobrá voľba pre štúdium a že učiť sa francúzštinu ako druhý cudzí jazyk na Slovensku sa oplatí. Samozrejme, chcel som sa stretnúť aj so žiakmi. A mám šťastie, že práve dnes je i deň otvorených dverí a tak je moja návšteva o to zaujímavejšia,“ vysvetľuje veľvyslanec.

Zhodou okolností sa jeho návšteva a deň otvorených dverí na gymnáziu konali v rovnaký deň. Veľvyslanec tak mal možnosť vidieť aj iné, ako klasické vyučovanie, s ktorým sa bežne stretáva pri návštevách škôl.

„Veľmi sa mu u nás páčilo a ocenil aj našu úroveň práce. Dokonca sme sa dohodli na budúcej spolupráci. Okrem iných vecí nám prisľúbil získať partnerskú školu vo Francúzsku, pretože si myslíme, že pre žiakov, ktorí sa učia po francúzsky, je potrebné, aby mali možnosť na dlhší čas vycestovať do materskej krajiny tohto jazyka,“ teší sa z dohody s veľvyslancom riaditeľ gymnázia Vladimír Lajčák.

Veľvyslanec si tak pozrel priestory školy a niekoľko tried, v ktorých prebiehali ukážkové hodiny pre budúcich študentov gymnázia. Nenechal si ujsť ani príležitosť porozprávať sa so samotnými žiakmi. „Povedal som im o našej práci, o tom, čo francúzska ambasáda organizuje, ako podporujeme vzdelávanie vo francúzskom jazyku na Slovensku a tiež som im vysvetlil, prečo môže byť pre nich užitočné učiť sa práve francúzštinu. Samozrejme dostali tiež príležitosť položiť mi otázky, ktoré som im ako reprezentant Francúzska vo vašej krajine zodpovedal,“ dodáva na margo svojej návštevy medzi mladými študentmi jeho excelencia.

Prišlo sa pozrieť 230 žiakov

Okrem stretnutia sa s francúzskym veľvyslancom však mali nádejní prváci tiež možnosť vidieť to, ako škola funguje, i to, čo im môže ponúknuť. „Bez nejakých divadelných vystúpení sme chceli deviatakom ukázať, akých máme šikovných žiakov a to, ako u nás prebieha výučba i záujmové činnosti. Dnes bránou našej školy prešlo 230 žiakov, z ktorých sa, veríme, niektorí stanú študentmi nášho gymnázia,“ premýšľa Lajčák.

Jeho cieľom i cieľom ostatných učiteľov je zo svojich gymnazistov vychovať komplexné osobnosti. Také, ktoré pochopia, že škola nie je len na to, aby si v nej odsedeli doobedia a potom išli domov, ale že je to miesto, kde každý z nich môže rozvinúť svoj talent. „Prioritou našej školy je kvalitná výučba, to je samozrejmé. Ďalej je pre nás dôležité, aby žiaci mali možnosť zvoliť si maximálne množstvo voliteľných predmetov v treťom a vo štvrtom ročníku, aby sa mohli čo najviac sústrediť na to, čo ich bude v budúcnosti zaujímať. Vychádzame im v ústrety krúžkovou činnosťou i individuálnymi plánmi. Ide nám o to, aby nám zo školy vychádzali rozhľadení, rozumní ľudia, dobre pripravení pre život a pre ďalšie štúdium,“ uzatvára riaditeľ školy.

Francúzsky veľvyslanec navštívil Tatry i jedno z gymnázií.
16
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Francúzsky veľvyslanec navštívil Tatry i jedno z gymnázii. Výlet si dokonale uži
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM