Monika Vengrínová Rôzne

Futbalový rozhodca zachránil ľudský život. O svojom čine skromne mlčal

16. augusta tohto roka takmer vyhasol ďalší ľudský život. Vďaka duchaprítomnosti a odvahe Vladimíra Matejku sa tak nestalo. Z rybníka pri hokejovom štadióne v ten deň vytiahol topiaceho sa muža. O jeho hrdinskom čine sa však verejnosť dozvedela až teraz.

Ilustračný obrázok k článku Futbalový rozhodca zachránil ľudský život. O svojom čine skromne mlčal
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

S obavami, ale bez váhania

„Všetko to bola zhoda náhod. Režisér bol zrejme niekto tam hore. Prišiel som do práce, vtedy ešte na rozostavané Národné tréningové centrum, nemal som však kde zaparkovať, preto som auto odstavil až pri rybníku. Keď som sa chystal domov a nastúpil som do auta, všimol som si v jazierku človeka. A až keď som videl, že ľudia okolo mávajú, uvedomil som si, že nepláva a asi to už vzdal,“ načrtáva priebeh udalosti záchranca.

Nasledovala rýchla reakcia pána Matejku, ktorý síce so strachom, ako to celé dopadne, ale bez váhania utekal topiacemu sa na pomoc. Cestou k rybníku stihol zavolať 112-ku, ktorá poslala záchranku, políciu i požiarnikov. Tí prišli vo chvíli, keď statočný hrdina už nevládneho muža vytiahol na breh a poskytoval mu prvú pomoc na základe inštrukcií operátorky, ktorú mal po celý čas na linke.

„Myslím si, že tú hlavnú záchranu predviedli až záchranári. V prvom rade treba poďakovať im, pretože keby tam neboli oni, ja by som darmo čokoľvek robil. Ja osobne sa vôbec necítim ako hrdina. Je to len troška ľudskosti. Taká malá kvapka v mori ľudského nešťastia a tragédií,“ hovorí skromne pán Matejka, ktorý to vníma tak, že zostal čistý sám pred sebou a je rád, že sa takto zachoval. „Nemusel som si za to dať červenú kartu,“ dodáva s úsmevom futbalový rozhodca.

Do nemocnice volala jeho mama

O tom, či zachránený muž prežil, nejaký čas vôbec nevedel. Až po tom, ako sa priznal vlastnej mame. Tá zavolala do nemocnice, kde sa dozvedela dobrú správu. Pán Ján Jaško zo Spišskej Soboty sa tak vďaka tomuto hrdinovi v horúci letný deň druhýkrát narodil. Zo správy, že žije, sa tešila aj samotná pani Klára Matejková, ktorá dlhé roky robila lekárku v Červenom kríži:

„V tejto chvíli som spokojná a hrdá mama. Teším sa, že môj syn nežije len tak nadarmo, ale že svoje sily a schopnosti dokáže využiť nielen vo svoj prospech, ale i v prospech ostatných. Na svete je veľa takýchto skromných hrdinov, ktorým by som chcela vysloviť úctu, obdiv a poďakovanie, že sa dokážu obetovať pre svoju rodinu i pre svoje okolie. Myslím si, že je to vzácny dar pre človeka“.

Matejkovi poďakoval v mene primátora i druhý muž radnice

O tomto skutočne záslužnom čine sa však dlho nevedelo a nikde sa o ňom nehovorilo, ani nepísalo. Pán Matejka sa ním nechválil. Preto mu i Mesto Poprad oficiálne slávnostne poďakovalo až teraz.

„Takýto čin by rozhodne nemal zostať bez povšimnutia. Ľudský život má nevyčísliteľnú hodnotu a úcta k nemu je základom. Tento mimoriadny skutok si zaslúži našu pozornosť, naše uznanie a naše poďakovanie. Želám si, aby sa do budúcnosti podobné veci nediali. Ale ak sa niečo prihodí, aby bol nablízku taký človek, ako je pán Matejka. Človek schopný konať rýchlo, pohotovo a bez váhania pomôcť niekomu, kto to potrebuje,“ dodal viceprimátor mesta Poprad Adrián Kromka.

Futbalový rozhodca zachránil ľudský život. O svojom čine skromne mlčal
15
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM