Monika Vengrínová Správy

Futbalový štadión vo Veľkej sa tak skoro kolaudovať nebude. Kontrolný deň odhalil nedostatky

Po ukončení prvej fázy rekonštrukcie futbalového štadióna v Poprade-Veľkej mala nasledovať kolaudácia. Po prehliadke tribúny zástupcami mesta je však jasné, že kolaudovať sa ešte nebude, naopak, po sviatkoch sa zrejme na štadión vrátia robotníci. Kto ale nesie za zbabranú prácu zodpovednosť?

Ilustračný obrázok k článku Futbalový štadión vo Veľkej sa tak skoro kolaudovať nebude. Kontrolný deň odhalil nedostatky
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Danko svoju nespokojnosť neskrýval

„Mesto Poprad v apríli zahájilo rekonštrukciu objektu futbalového štadióna vo Veľkej. Ide o dvojpodlažný objekt, kde sa po ukončení rekonštrukcie nachádzajú šatne pre dospelých i šatne pre žiakov a dorast, vrátane hygienického zázemia. Samozrejme, nechýbajú ani šatne pre rozhodcov, miestnosť pre rozhodcov, administratívne priestory, technické miestnosti, miestnosť pre lekára a klubová miestnosť so samostatným sociálnym zariadením,“ uviedla Kristína Horáková z odboru výstavby MsÚ Poprad. Inštalovaná tiež bola nová technológia kotolne, kompletná vzduchotechnika, vykurovanie, meranie a regulácia vody, kanalizácie a elektrickej energie. Obnovou tiež prešla tribúna s kapacitou 417 osôb.

Rekonštrukcia stála mesto pri podpise 616 tisíc eur, napriek tomu, vedenie mesta s ňou spokojné nie je. Primátor Popradu Anton Danko nad kvalitou vykonaných prác rozhodne neskrýval rozčarovanie.

Tribúna nevyhovuje, mesto stavbu neprevezme

Štadión, na ktorom sa po skolaudovaní budú hrávať zápasy domáceho mužstva FK Poprad v prípade, že to nebude aktuálne možné v Národnom tréningovom centre, ale tiež zápasy „Béčka“, mládežníckych a juniorských tímov FK Poprad, tak mesto odmieta v takomto stave prijať. „V tejto chvíli ešte nepovažujeme túto stavbu za ukončenú. Máme niekoľko námietok k realizácii a zhotoveniu niektorých častí, takže je predpoklad, že sa sem po sviatkoch vrátia robotníci a v niektorých úpravách sa ešte bude pokračovať. Stavba nebude prevzatá až do momentu, kým nebudú odstránené nedostatky,“ povedal pre médiá hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Problémovou časťou je tribúna, predovšetkým jej povrch, ktorý nezodpovedá predstavám mesta a údajne ani projektovej dokumentácii. Kým však projektant stavby tvrdí, že rekonštrukcia tribúny bola realizovaná v rozpore s projektovou dokumentáciou, realizátor si nie je vedomý akéhokoľvek pochybenia. Na koho strane je teda pravda, či skôr vina, sa ukáže možno už na budúci týždeň, keď mesto zasadne s realizátorom i projektantom k rokovaciemu sto­lu.

Projektant ani realizátor si pochybenia vedomí nie sú

„Z nášho pohľadu architektov tu nastali dva problémy, ktorými sú fasáda a tribúna. Tribúna bola v projektovej dokumentácii iná, dodávateľ si však zvolil iné riešenie, ktoré sme hneď na začiatku, keď sa začala montovať, spochybnili. Súhlasili sme však s tým, že ak dostaneme technické detaily a tie budú porovnateľné s parametrami, ktoré sme navrhli, nebudeme v tom vidieť žiadny problém. Takúto dokumentáciu nám však, samozrejme, nikto nedodal a v rekonštrukcii sa pokračovalo i naďalej. My tak teraz môžeme len konštatovať, že zrealizovaná bola v rozpore s projektovou dokumentáciou, ktorá bola predmetom verejného obstarávania, a ktorej naplnenie sa víťaz verejnej súťaže zaviazal dodržať,“ vysvetlil svoj pohľad na danú vec jeden z projektantov stavby Branislav Ivan.

Realizátor stavby sa však bráni a tvrdí, že všetky postupnosti, ktoré mali byť, boli dodržané. Subdodávateľským firmám už dokonca zaplatil a žiadneho pochybenia si vedomý nie je. Podľa slov Jaroslava Stojáka, riaditeľa prešovskej firmy PKB Invest, s.r.o., ktorá je realizátorom rekonštrukcie tribúny je všetko v súlade s projektovou dokumentáciou:

„Subdodávateľským firmám, ktoré tribúnu robili, sme dali zhotoviť ponuky. Tú, ktorá bola výhodná, sme dali projektantovi na posúdenie. Do dnešného dňa však v stavebnom denníku nie je zápis, že tento systém nevyhovuje. My sme dodržali všetko v súlade s projektovou dokumentáciou. Je tam posudok, je tam statický posudok, je tam protišmyková podlaha, ktorá spĺňa všetky náležitosti, ktoré má. Keď však budeme musieť, budeme to u subdodávateľa reklamovať“.

Zrejme v apríli sa začne s realizáciou druhej etapy

Už teraz je však v pláne realizácia druhej etapy, na ktorú mesto vyčlenilo viac, ako milión eur. Verejná súťaž bude vypísaná v januári, začiatok rekonštrukcie je naplánovaný na apríl. V rámci tejto etapy pôjde o rekonštrukciu štadióna, a to vybudovanie umelého tréningového ihriska, osvetlenia, oplotenia, novej časomiery, spevnenej plochy okolo ihriska a tiež vstupnej časti s pokladňou.

Futbalový štadión vo Veľkej sa tak skoro kolaudovať nebude
1
Galéria
Futbalový štadión vo Veľkej sa tak skoro kolaudovať nebude
22
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM