Peter Handzuš Rôzne

Gabika (38) žije s rodinou v Hamburgu: Ako menia imigranti život ľudí v tomto meste?

Slovenka Gabika žije v Nemecku už 14 rokov. Vydala sa a spolu s manželom, ktorý pochádza zo slovensko-nemeckej rodiny a deťmi, žijú v Hamburgu. Cez víkend bola na slovenskej svadbe. Využili sme stretnutie s ňou a spýtali sme sa na to, ako vidí bežný obyvateľ prílev imigrantov do Hamburgu.

Ilustračný obrázok k článku Gabika (38) žije s rodinou v Hamburgu: Ako menia imigranti život ľudí v tomto meste?
Zdroj: TASR
  • Aká je situácia u vás v Hamburgu?

Situácia u nás v meste je, povedala by som, napätá. Je tam veľmi veľa utečencov. Tým, že ide zima, snažia sa ich dostať zo stanov do nejakých obydlí, ktoré sa dajú aj vykurovať, čo je samozrejme normálne, proti tomu nič nemám, ale je ich veľmi veľa. Problém je v tom, že sú určité časti Hamburgu, kde je veľmi veľká koncentrácia imigrantov. Dozvedela som sa, že päť kilometrov od domu, kde bývam, majú postaviť dedinu pre utečencov, kde ich bude štyri tisíc. Tak sa potom pýtam, postarajú sa aj o to, aby tam bolo viac policajtov, lekárov, škôl, vybudujú detské ihriská? Ale to veľmi už tí politici nechcú riešiť.

  • Ale od začiatku to nebolo také vypäté…

Zo začiatku to bolo fajn. Ľudia sa ešte nebúrili, pomáhali, a aj teraz veľmi veľká časť ľudí pomáha. Darujú oblečenie, darujú drobné z peňaženiek, kupujú im žemle a chlieb, rozdáva sa im jedlo. Pomáha sa aj teraz, ale tým, že to tak eskaluje, začínajú byť aj ľudia nespokojní.

  • Už aj my tu na Slovensku sa snažíme deliť imigrantov na ekonomických a tých, čo naozaj utekajú pred vojnou. Ako vnímaš tých, ktorí sú u vás v Hmaburgu?

Je to také divné pozerať sa na vysmiatych mladých imigrantov, ako sa na uliciach fotia smartfónmi a telefonujú z nich. Nepripadajú mi ako tí, ktorí utekajú pred vojnou. Už na to začínajú prichádzať aj naši politici. Myslím, že vedia, že je potrebné deliť týchto ľudí na tých, čo potrebujú pomoc a na tých, ktorí prišli našu pomoc zneužiť. Ale to politici nemôžu priznať nahlas. O všetkom sa rozhoduje hore, možno ani nie v Nemecku.

  • Slováci sú vraj národ, ktorý ešte nevie žiť spolu s ľuďmi z iných kultúr. Nemecko je multikultúrna krajina. Žije tam aj veľká komunita Arabov. Čím to je, že už aj Nemcom začína dochádzať trpezlivosť?

Je to v množstve. V štvrti, kde bývam, je aj veľa Poliakov, Rusov, Turkov. V práci, kde pracujem, máme veľmi veľa národností, veľmi dobre spolu vychádzame. Ale ak sa nahrnie taká masa ľudí, utečencov, na jedno miesto, politici nie sú schopní situáciu zvládnuť. Ľudia začínajú mať strach, že to začne tak eskalovať, že bude dochádzať k nezhodám.

  • Zažila si už na ulici nejaké nepokoje alebo dokonca násilnosti voči domácim?

Nie. Ja osobne zatiaľ nie. Ani nepoznám nikoho, kto by s nimi mal v mojom okolí problém. Jediné, čo sa mi stalo, keď som teraz cestovala na Slovensko a manželovi som pre mladšie dieťa chcela nakúpiť plienky a mlieko, tak sa mi prvýkrát stalo, že bol obchod vybielený a dosť som sa nabehala autom, kým som všetko nakúpila.

  • Je teda Hamburg bezpečné miesto?

Zatiaľ áno. Ale nikto nevie odhadnúť, čo bude. Nevieme, čo nám to prinesie a čo nás čaká. Ale ľudia začínajú mať obavy. Tá dedina pre imigrantov má vyrásť v štvrti, kde je postavených množstvo domov, kde ľudia dali za pozemky stotisíc eur a viac. Už teraz vidíme, ako hodnota tých pozemkov klesá. Už to nikdy za tú cenu nepredajú. Blíži sa zima a starší syn chodi zo školy domov okolo štvrtej-piatej. To už bude za chvíľu v tom čase tma. Neviem, či ho budem vedieť pustiť samého.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM