Martin Sýkora Správy

Gánovský neandertálec ožije v Spišskej Sobote: Leto s knihou

Bez knihy by ste nemali ostať ani v letných mesiacoch. Prázdninový júl a august budú patriť v múzeu Letnej čitárni a zaujímavým témam regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Gánovský neandertálec ožije v Spišskej Sobote: Leto s knihou
Zdroj: Dnes24.sk

Podtatranské múzeum v Poprade pripravilo počas letných mesiacov pre svojich návštevníkov Letnú čitáreň v priestoroch pobočky múzea v mestskej časti Popradu v Spišskej Sobote. Prvá prednáška, ktorá je súčasťou letnej atrakcie múzea, bude venovaná téme Gánovce – nálezisko neandertálskeho človeka.

Letná čitáreň bude otvorená v mesiacoch júl a august každú druhú stredu od 17:00 do 20:00 h. „Návštevníci budú mať možnosť posedieť si v príjemnom prostredí v záhrade múzea, kde im budú k dispozícii najnovšie čísla odborných a regionálnych periodík,“ uviedla riaditeľka Podtatranského múzea v Poprade Magdaléna Bekessová. V priebehu letných mesiacov sa v rámci tejto aktivity uskutočnia štyri prednášky. „Tie sú zamerané na 140. výročie založenia Podtatranského múzea v Poprade, 90. výročie nálezu výliatku mozgovne neandertálskeho človeka v Gánovciach a na významné zbierky a aktivity múzea,“ informovala riaditeľka .

Prvá zo štvorice prednášok sa bude venovať nálezisku neandertálskeho človeka v Gánovciach. Po analýze profesorom Emanuelom Vlčkom bol nález priradený dospelému jedincovi neandertálskeho človeka, pravdepodobne ženského pohlavia. „V 50. rokoch minulého storočia sa v lokalite realizoval výskum, ktorý okrem fosílnych nálezov vyhynutej štvrtohornej fauny a flóry, priniesol aj objav kostí ďalšieho, mladšieho neandertálskeho jedinca. Všetky tieto významné nálezy sú datované do obdobia poslednej doby medziľadovej až posledného zaľadnenia a sú jedinečným dôkazom o živote v našej oblasti pred 120 000 až 11 500 rokmi,“ vysvetlila Bekessová.

Vzácne tlače knižnice Podtatranského múzea v Poprade, vyhlásené za historický knižničný fond, predstavia počas prednášky 27. júla. „Témou tretej prednášky bude Archeológia zblízka, ktorá sa uskutoční 10. augusta. Sériu letných prednášok uzavrie 24. augusta téma Z histórie Podtatranského múzea,“ uzavrela Bekessová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM