Peter Handzuš Rôzne

Gantnerová chce pod Tatrami Svetový pohár

Takmer 50 delegátov z 29 krajín je od piatka v Bratislave na jednom z pravidelných podujatí Medzinárodnej lyžiarskej federácie.

Seminár v piatok o 18.00 otvárali príhovory prezidenta FIS Gian Franca Kaspera a generálnej sekretárky federácie Sarah Lewisovej. Obaja však mali v sobotu ráno na pláne odlet z Bratislavy. Počas víkendu aj za prítomnosti šéfa Slovenského olympijského výboru (SOV) Františka Chmelára odznejú aj štúdie šiestich národných zväzov na tému „Čo sa urobilo v rôznych krajinách pre zlepšenie národnej lyžiarskej asociácie“. Ďalšie perspektívy predostrú aj partneri FIS z mediálnej sféry.
Organizácia deviateho semináru na Slovensku je vcelku logická, pretože tunajšia asociácia sa pokúša opäť po čase viac preniknúť do štruktúr organizovania významných podujatí. „Už na budúci rok by sme radi usporiadali Letné Grand Prix v skokoch na lyžiach. Veľký dôraz však kladieme na alpské MS juniorov v roku 2014,“ konštatovala pre TASR šéfka SLA Jana Gantnerová. „Slovensko poznáme ako veľmi aktívneho člena našej federácie a ako krajinu s bohatou lyžiarskou tradíciou. Do Bratislavy sme seminár mohli zaradiť predovšetkým vďaka pozvaniu zo strany slovenského partnera,“ povedal pre TASR Kasper, ktorý očakáva, že Slovensko v budúcnosti privíta aj niekoľko významných lyžiarskych podujatí. „Viem, že v alpskom sektore ešte treba popracovať na svahoch, ale aj tu sa už spravilo veľa práce. No a Slovensko môže byť pokojne o niekoľko rokov hostiteľom svetového šampionátu v severských disciplínach. Doteraz si veľmi živo pamätám na veľmi úspešné MS v roku 1970 na Štrbskom Plese, aj keď vtedy som ešte nepôsobil ako funkcionár FIS, ale ako novinár z denníka Neue Zürcher Zeitung a člen organizačného výboru MS v St. Moritzi.“
Biele svahy pod Tatrami túžia hostiť aj preteky Svetového pohára v zjazdárskych disciplínach a je jedno, pod ktorými Tatrami. V uplynulej dekáde to skúšali Vrátna i Jasná, ale napokon z toho nič nebolo aj napriek termínu v kalendári SP. Skorý decembrový termín v oboch prípadoch zamedzil uskutočneniu akcií. Obe strediská majú trate homologizované iba pre točivé disciplíny a aj to len v ženskej kategórii. „Ponúkame slalom vo Vrátnej a tam by bolo všetko už prakticky nachystané. Jasná má výhodu v tom, že by mohla zorganizovať aj obrovský slalom, lenže tam má FIS výhrady k cieľovému dojazdu. V každom prípade sa cez Európske poháre chceme dopracovať aj k zaradeniu do prestížneho seriálu. V tejto sezóne budeme mať jedny ženské preteky EP v Jasnej a do nasledujúcej chceme kandidovať súťažami v oboch kategóriách. Vo výhľade máme aj podujatie Svetového pohára v severských disciplínach na Štrbskom Plese,“ zdôraznila Gantnerová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM