Rôzne

Generálny tajomník OSN strávil víkend na Spiši: Na čo do konca svojho života nezabudne?

V sobotu podvečer priletel na popradské letisko generálny tajomník Organizácie spojených národov (OSN) Pan Ki-mun. Víkend strávil vo Vysokých Tatrách, pozrel si Levoču a Spišský hrad. Pri svojej návšteve Lomnického štítu dokonca, podľa vlastných slov, zažil niečo, na čo do konca života nezabudne.

Ilustračný obrázok k článku Generálny tajomník OSN strávil víkend na Spiši: Na čo do konca svojho života nezabudne?
Zdroj: TASR

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun priletel v sobotu podvečer na popradské letisko vládnym špeciálom, odkiaľ sa presunul do jedného z hotelov na Štrbskom Plese, večeru mu pripravili v tradičnej slovenskej kolibe. Dnes jeho oficiálna návšteva pokračovala na Lomnickom štíte a v popoludňajších hodinách v Levoči a na Spišskom hrade. Dnešnú návštevu ukončí večerné rokovanie s prezidentom SR Andrejom Kiskom na Štrbskom Plese.

Úžasný zážitok

„Bol to úžasný zážitok nielen pre pána generálneho tajomníka, ale aj pre mňa, pretože na Skalnatom plese sme nevideli nič, vydali sme sa lanovkou do hmly a zrazu sme sa z tej hmly vynorili do krásneho počasia a videli tie majestátne skaly a vrchol Lomnického štítu. Generálny tajomník povedal, že dnes ráno zažil niečo, na čo nezabudne do konca svojho života,“ priblížil návštevu Lomnického štítu minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Stretnutie bolo spojené aj s výkladom vedcov Astronomického ústavu o tom, aké dôležité výskumy v nadmorskej výške 2634 metrov robia.

Z Tatier sa následne delegácia presunula do historického mesta Levoča, kde sa Pan Ki-mun stretol s primátorom mesta Milanom Majerským. Navštívil historickú radnicu, kostol sv. Jakuba a aj Dom Majstra Pavla z Levoče. „Je to pre nás veľká česť privítať u nás takúto vzácnu návštevu a predstaviť tak pamätihodnosti, ktoré tu máme,“ konštatoval vo svojom príhovore Majerský. Prisľúbil tiež, že Levoča chce pokračovať vo zveľaďovaní pamiatok, ktoré mesto dostali do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Nielen pamiatky a hory, ale i práca

„Som veľmi rád, že mohol zavítať do tohto historického mesta. Už pri príchode som bol očarený z množstva zachovaných historických budov, teší ma, že sa mesto o tieto pamiatky príkladne stará, a verím, že v tom bude pokračovať aj naďalej,“ konštatoval Pan Ki-mun s tým, že krása a majestátnosť hodnôt, ktoré Levoča má, sú pre neho inšpiráciou a svedčia o historickej významnosti celej krajiny. Zdôraznil tiež dôležitosť miestnej komunity a samosprávy pri starostlivosti o tieto kultúrne skvosty. „Je potrebné dodržiavať ciele trvalo udržateľného rozvoja mesta a hodnotu týchto pamiatok zachovávať pre ďalšie generácie,“ zdôraznil vo svojom príhovore generálny tajomník OSN. Okrem iného si v kostole sv. Jakuba vypočul aj krátky organový koncert.

„Destinácie sme vyberali my, chceli sme, aby videl aj niečo iné ako Bratislavu. Je to jeho druhá návšteva Slovenska vo funkcii generálneho tajomníka OSN. Rozhodli sme sa, že ho vezmeme do Vysokých Tatier a okolia, program sme organizovali tak, aby bol spojený aj s jeho agendou. Ráno sme hovorili o klimatických zmenách, následne sa k nám na obed pridal aj minister životného prostredia a hovorili sme o príprave blížiaceho sa summitu o klimatických zmenách v Paríži. Dnešné popoludnie je zase venovaná téme UNESCO, takže sme sa rozhodli ho vziať do Levoče a na Spišský hrad,“ zdôvodnil výber destinácií Lajčák. Dnes sa Pan Ki-mun stretne so slovenským prezidentom a v pondelok 19. októbra sa presunie do Bratislavy a Gabčíkova, kde ho čaká ďalší program.

Generálny tajomník OSN na návšteve Tatier a Spiša
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM