Monika Vengrínová Rôzne

Grey vicemajsterkou Slovenska v poslušnosti: Čo všetko musela fenka weimarského stavača z Popradu dokázať?

Grey je 2,5 ročná sučka weimarského stavača a už teraz patrí k Slovenskej špičke. Dokázala to na pretekoch ligy vrátane majstrovstiev Slovenska, keď jej v náročných disciplínach unikol majstrovský titul len o pol boda v začiatočníckej kategórii.

Ilustračný obrázok k článku Grey vicemajsterkou Slovenska v poslušnosti: Čo všetko musela fenka weimarského stavača z Popradu dokázať?
Zdroj: Dnes24.sk

Len nedávno vyrástla zo šteniatka v dospelého psa a už žne úspechy na celoslovenskej úrovni. Fenka weimarského stavača Grey je „Popradčanka“ a so svojou majiteľkou a zároveň cvičiteľkou dokazuje, že výcvik sa oplatí. Približne pol ročné snaženie v kynologickom klube ŠKK Canislog v Poprade prinieslo svoje ovocie hneď na začiatku.

Hodnotí sa chôdza, povely, či celkový dojem

V začiatočníckej kategórií sa v tomto roku pretekov Ligy zúčastnilo spolu 25 dvojíc – psa a jeho cvičiteľa, pričom každý pretek pozostával z desiatich cvikov. Ako objasnila majiteľka Grey Lucia Hudáková, tie boli hodnotené známkou jedna až desať, pričom desať je najviac a prenásobené príslušným koeficientom podľa náročnosti cviku.

„Psík musí zvládnuť odloženie v sede a v ľahu, bez toho, aby sa na neho majiteľ pozeral, ďalej sa hodnotí chôdza a obraty vľavo, vpravo bok a čelom vzad, privolanie, nosenie cudzieho predmetu, ovládanie na diaľku, čiže sadni, ľahni na vzdialenosť 2 metre, potom vyslanie psa na vzdialenosť 5 metrov do štvorca s rozmermi 3×3 metre, sadnutie a ľahnutie počas chôdze, kedy majiteľ odchádza od psa a ten musí zostať tam kde mu dal majiteľ povel,“ vysvetlila Lucia s tým, že posledným cvikom je tzv. celkový dojem, kedy rozhodca hodnotí spoluprácu psíka s majiteľom, jeho ochotu a nadšenie pri plnení jednotlivých cvikov.

V budúcej sezóne do vyššej kategórie

Takýchto pretekov v slovenskej lige s medzinárodnou účasťou mohli psíky absolvovať maximálne šesť vrátane majstrovstiev Slovenska, ktoré sa konajú vždy na konci sezóny v Malom Lapaši pri Nitre. Do hodnotenia sa pritom berú dva najlepšie výsledky z jednotlivých pretekov, pričom absolvované musia byť minimálne dva a výsledok z majstrovstiev.

Grey sa so svojou cvičiteľkou zúčastnila pretekov v Hrabušiciach, Košiciach, Blatnici a v spomínanom Malom Lapaši, pričom spolu získala 673,25 bodov z 810 možných. „Jednotlivé preteky sme zvládli celkom dobre, avšak niektoré výsledky poznačila únava Grey, kedy sme stratili body za celkový dojem, či prevedenie niektorých cvikov. Únava bola spôsobená nutnosťou za pretekmi cestovať, na čo ona nie je veľmi zvyknutá a na čom musíme do budúcna popracovať. Taktiež musíme popracovať na jej koncentrácii, keďže sa niekedy stáva že ma veľmi nevníma, príliš ňuchá a „ide si po svojom“,“ prezradila Lucia a dodala, že v ďalšej sezóne by sa s Grey radi zúčastnili na pretekoch Ligy Obedience vo vyššej kategórii OB1, musia však ešte popracovať na chôdzi dozadu a vyslaní na vzdialenosť 15 metrov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM