Správy

Haldy odpadu po odsťahovaní Rómov z osady? Odpratanie bordelu môže stáť až 100 000 eur!

Okresný úrad životného prostredia v Spišskej Novej Vsi nariadil, že haldy odpadu, ktoré ostali po osade Letanovský mlyn, majú zmiznúť do 31. júla 2014.

Ilustračný obrázok k článku Haldy odpadu po odsťahovaní Rómov z osady? Odpratanie bordelu môže stáť až 100 000 eur!
Zdroj: TASR

Obec Letanovce však už nemá k dispozícii aktivačných pracovníkov, ktorí by odpad odpratali. Starosta Michal Urban však tvrdí, že obec bude pri upratovaní nápomocná.

Odpad musí zmiznúť do konca júla

Bývala osada sa nachádza na katastrálnom území Spišských Tomášoviec, ktoré budú musieť nahromadený odpad odstrániť. „Okresný úrad životného prostredia v Spišskej Novej Vsi vydal rozhodnutie, že túto nelegálnu skládku máme upratať do 31. júla 2014 na vlastné náklady. My však na to nemáme dostatok financií, takže za účasti a spolupráce obce Letanovce budeme upratovať túto osadu, zatiaľ len za pomoci aktivačných pracovníkov, my ich máme 25,“ uviedla starostka Spišských Tomášoviec Zuzana Nebusová s tým, že financie na náklady na ťažkú techniku a odvoz odpadu sa bude usilovať získať z Ministerstva životného prostredia SR prípadne z iných zdrojov. Celkové náklady odhadla starostka na 100 000 eur.

Prvé čistenie má za sebou Trstenský potok, ktorý sa nachádza pri bývalej osade. Akciu zorganizovali ochranári zo Správy NP Slovenský raj, spolu s aktivačnými pracovníkmi zo Spišských Tomášoviec. Vyzbierali sa dva veľkoobjemné kontajnery odpadu.

Rómovia žili v osade Letanovský mlyn zhruba 100 rokov a počas tejto doby sa tam žiadne veľké upratovanie nekonalo. Odpad sa nachádza ako na povrchu, tak aj hlboko v zemi. „Obrátili sme sa aj na splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ten nám povedal, že musíme počkať do konca januára, kým vyjdú nejaké výzvy a bude sa nám usilovať pomôcť, už len preto, že máme slušných Rómov,“ upozornila Nebusová.

Letanovce budú pri čistení nápomocné

Aj napriek tomu, že osada stojí v katastri Spišských Tomášoviec, obyvatelia boli vo väčšine prihlásení v obci Letanovce a ďalších asi 400 ľudí aj v iných samosprávach. Tie poberali na nich aj podielové dane od štátu. „So starostom Letanoviec je komunikácia dobrá, ja chcem docieliť, aby aspoň polovica odpadu bola do začiatku letnej turistickej sezóny odprataná, to znamená plasty, papiere, odevy, topánky, skrátka viditeľný ľahší odpad,“ dodala Nebusová.

Odpad budú vyvážať na skládku v Spišskej Novej Vsi. V tejto veci už starostka Nebusová oslovila s prosbou o pomoc vlastníkov predmetných pozemkov, moderátora Olivera Andrásyho a Slovenský pozemkový fond.

„Samozrejme, že pomôžeme, jedno upratovanie sme už robili asi pred troma týždňami, keď sme vyviezli dve vlečky odpadu. Nám skončila zmluva o aktivačných prácach, oslovil som však viacerých dobrovoľníkov a budeme požadovať aj aktivačných pracovníkov a budeme sa podieľať na upratovaní,“ ubezpečil Urban s tým, že pomôcť by mohlo v tomto smere aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil si myslí, že obce takýto veľký problém samé bez pomoci iných odstrániť nedokážu, lebo nejde len o povrchový zber odpadu. „Ohľadom osady, tá síce nie je v národnom parku, ale je na jeho hranici, my apelujeme na kompetentných, aby sa to pohlo aj po tej formálnej stránke, zároveň sa usilujeme podporiť obec Spišské Tomášovce, aby získala nejaké finančné prostriedky na odstránenie tejto starej environmentálnej záťaže od štátu,“ dodal Tomáš Dražil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM