Peter Handzuš Iné športy

Hámor vystúpil na K2. Je to jeho desiata osemtisícovka

Slovenský horolezec Peter Hámor v stredu o 11.15 miestneho času úspešne vystúpil na druhú najvyššiu horu sveta K2. Na vrchol 8611 metrov vysokého štítu v pohorí Karakoram na hraniciach Pakistanu a Číny sa dostal v spoločnosti Čecha Pavla Béma výstupo

Hámor rozšíril svoju zbierku osemtisícoviek už na desať hôr elitnej kategórie, z toho na Annapurnu vystúpil ako prvý človek na svete dvakrát. Ešte v máji tohto roku zdolal aj tretí najvyšší vrchol – Kančendžongu a na uzavretie všetkých štrnástich článkov prestížnej Koruny Himalájí mu zostali už iba štyri osemtisícovky – Šiša Pangma, Daulághirí, Manaslu a Lhoce.

„Najskôr som mala správy iba od tretieho člena expedície Tomáša Petríka, že výstup dopadol úspešne, no práve sa mi ozval aj Peter a potvrdil to,“ povedala bezprostredne po telefonáte s manželom Mária Hámorová a dodala: „Peťo na vrchole strávil približne trištrte hodinu a počasie mal údajne celkom priaznivé.“

Hámor sa o vrchol K2 pokúšal po druhý raz v živote, pred piatimi rokmi sa musel vo výške 8000 metrov otočiť.

Podľa manželky Márie Hámorovej, na stránke peterhamor.sk, bol najmä jeho záver extrémne náročný. „Najbližšiu noc strávi vo štvrtom výškovom tábore (7610 m), v piatok zostúpi do základného,“ cituje uevedená stránka. Hámor je tretím Slovákom, ktorý stál na vrchole tejto hory. V roku 1981 sa to podarilo Jozefovi Psotkovi a Ľudovítovi Záhoranskému.

Kančendžonga (v preklade Päť pokladníc veľkého snehu) sa nachádza na hraniciach Nepálu a Indie. Je najrozsiahlejším masívom zo všetkých štrnástich svetových osemtisícoviek. Má päť relatívne samostatných vrcholov, hlavný má výšku 8586 m. Spoločne s Hámorom sa pokúšali o vrchol Rumun Horia Colibasanu a manželia Nives Meroiová a Romano Benet z Talianska. Na vrchol útočili starou anglickou cestou juhozápadnou stenou, ktorou 25. mája 1955 ako prví na Kančendžongu vystúpili Briti George Band a Joe Brown.

[color=#cc0000]­[size=15]Chro­nológia výtupov Petra Hámora na osemtisícovky[/co­lor]
1998
Dňa 19. mája 1998 s pomocou kyslíka vystúpila na vrchol Mount Everestu (8 848 m) dvojica Hámor a Zboja.
2006
Hámor vo výprave s poľskou dvojicou Piotrom Pustelnikom a Piotrom Morawskim v priebehu necelých štyroch mesiacov vystúpil na tri himalájske osemtisícovky – Čo Oju (8201 m), Annapurnu (8091) a Broad Peak (8047 m). Pokorením posledných dvoch štítov najvyššej kategórie Hámor navyše uzavrel takmer na deň presne 35-ročné snaženie slovenských dobrodruhov o Korunu Zeme, ktoré 11. júla 1971 výstupom na Nanga Parbat (8125) odštartovali Ivan Fiala a Michal Orolín.
2007
Slovensko-poľská výprava v zložení Hámor, Jozef Kopold a Piotr Morawski, vystúpila 15. júla na Nanga Parbat (8126 m n. m.).
** 2008**
Hámor s Poliakom Piotrom Morawským vystúpil 25. júna na Gasherbrum I (8 068 m) španielskou cestou, ktorá sa napája na americkú, alpským štýlom. O jedenásť dní neskôr 6. júla Hámor dosiahol aj vrchol Gasherbrum II. (8 035 m).
2010
Hámor sa 26. apríla stal prvým človekom v dejinách, ktorý mal na konte už dva úspešné výstupy na desiaty najvyšší vrch sveta himalájsku Annapurnu (8091).
2011
Hámor vystúpil 21. mája na Makalu (8463 m), piaty najvyšší vrch sveta. Pre Hámora to bol už ôsmy úspešný výstup na vrchol z rodiny štrnástich osemtisícoviek.
2012
Hámor 17. mája po dvanásťhodinovom výstupe dosiahol tretiu najvyššiu horu sveta Kančendžongu (8586 m).

Poprad24/tasr Ilustračné foto: Peter Hámor

K2
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM