Peter Handzuš Rôzne

Hasiči a záchranári učili deti. Tiekla aj krv

Centrum Popradu zaplnili záchranári, deti a ostatní zvedavci. Pri príležitosti Svetového dňa prvej pomoci sa na Námestí sv. Egídia v Poprade konali ukážky rôznych druhov prvej pomoci.

Akciu zameranú predovšetkým na pozornosť detí, organizuje už 15. rok Slovenský Červený kríž (SČK), dnes v spolupráci s hasičmi, dobrovoľnými horskými záchranármi, Asociáciou samaritánov SR a Národnou transfúznou stanicou v Poprade.

„Svetový deň prvej pomoci si pripomíname vždy druhú septembrovú sobotu. Dobrovoľná horská záchranná služba nám dnes pripravila simulovanú záchranu zraneného v horskom teréne, ktorú robili na kostolnej veži a záchranári tiež predstavili všetky svoje pomôcky, ktoré potrebujú na záchranu v horskom teréne,“ priblížila šéfka Slovenského Červeného kríža v Poprade Denisa Kučkovská. Pripravených je aj päť stanovíšť s rôznymi poraneniami, ktoré by mali vedieť ľudia ošetriť.

„Prišlo veľa detí zo škôl, tie si môžu vyskúšať, ako sa tieto poranenia ošetrujú. Máme tam rozbitú hlavu, popáleninu, otvorenú zlomeninu. Ja si myslím, že každý človek má schopnosť sa naučiť prvú pomoc, len musí nájsť v sebe odvahu, je veľmi dôležité vedieť poskytnúť prvú pomoc,“ zdôraznila Kučkovská.

Ľudia podľa nej vedia poskytnúť prvú pomoc, čo dokazujú aj výsledky preventívnych prehliadok na cestách s dopravnými hliadkami. SČK organizuje rôzne kurzy prvej pomoci pre kohokoľvek, kto má oň záujem.

„Organizujeme aj iné akcie, napr. pre škôlkarov ‚Evička nám ochorela‘, kde sa detičky už od malička učia poskytovať prvú pomoc, pre učiteľky robíme rôzne worskhopy, pravidelne robíme súťaže pre mladých záchranárov, kde sme mali tento rok 180 prihlásených detí,“ dodala Kučkovská. Podľa nej je dôležité vedieť poskytnúť prvú pomoc, avšak aj zavolať záchranku.

Na námestí sv. Egídia je dnes aj mobilná transfúzna stanica, kde môžu Popradčania darovať krv. Minulý rok bolo 70 darcov, okolo obeda ich dnes bolo už takmer 40.

„Skončili sa prázdniny, situácia s darovaním krvi sa zlepšila, ľudí chodí viac. Okrem toho, že darcovia chodia priamo do strediska Národnej transfúznej služby, darovať krv môžu aj počas našich výjazdov. Dnes sme tretí deň na výjazde, darcov i krvi máme dosť,“ priblížil vedúci lekár Národnej transfúznej stanice Poprad Pavel Repovský.

Darovať krv môže človek starší ako 18 rokov, ktorý sa cíti byť zdravý, neužíva vážne lieky a nemá viac ako 62 rokov.

Poprad24/tasr Foto: Monika Vengrínová Video: Peter Handzuš

Hasiči a záchranári učili deti. Tiekla aj krv
1
Galéria
pp_nam
28
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM