Peter Handzuš Krimi

Hasiči pokračujú v likvidácii požiaru lesného porastu. Situáciu majú pod kontrolou

Hasiči dnes úspešne pokračujú v likvidácii požiaru lesného porastu, ktorý vo štvrtok popoludní zachvátil územie v správe Štátnych lesov TANAP-u pri Starom Smokovci.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči pokračujú v likvidácii požiaru lesného porastu. Situáciu majú pod kontrolou
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Kovalík informoval, že dnes popoludní sa vykonal nad požiariskom letecký monitoring, na základe ktorého sa dá konštatovať, že hasiči majú situáciu pod kontrolou.

Hasiči dohášajú hlavne pne stromov

„Okolie je zabezpečené tak, aby nedošlo k rozširovaniu požiaru. Najväčšie ohniská boli zlikvidované a momentálne sa pracuje na dohášaní predovšetkým pňov stromov,“ uviedol hovorca. Doplnil, že zo zásahu už sťahujú leteckú techniku, ktorá však zatiaľ zostane na letisku. Ak by sa vyskytli nepredvídané okolnosti, bude k dispozícii hasičom.

„Likvidáciu zvyškov požiaru budú do večera zabezpečovať jednotky, ktoré boli nasadené dnes ráno. V noci bude zabezpečený monitoring územia a nie je vylúčené, že dohášanie požiaru môže pokračovať do zajtrajšieho predpoludnia. To by sa však malo zvládnuť už menším počtom ľudí a techniky,“ dodal Kovalík.

Pripomenul, že na likvidáciu ohňa boli nasadené jednotky HaZZ z Popradu, Kežmarku, Levoče, Starej Ľubovne, Spišskej Starej Vsi, letecký modul z Prešova a Záchranná brigáda HaZZ z Humenného. Pri zásahu pomáhali príslušníci Ozbrojených síl SR, letky Ministerstva vnútra SR, dobrovoľní hasiči a zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u.

Škody sú predbežne vo výške 48 000 €

Hovorkyňa ŠL TANAP-u Lenka Burdová dnes informovala, že materiálne škody spôsobené požiarom mladého porastu predbežne odhadli na 48 000 €, enviromentálne škody sú však nevyčísliteľné. Doplnila, že v lesnom poraste horeli listnaté a ihličnaté stromy z prirodzeného zmladenia a umelej výsadby vo veku do desať rokov.

Požiar zničil porast na ploche približne 22 hektárov územia, ktoré pred 9 rokmi postihla veterná kalamita. Podľa lesníkov je riziko vzniku požiaru v týchto lokalitách zasiahnutých kalamitou stále veľmi vysoké, pretože sa tu nachádza veľké množstvo v súčasnosti už suchého kalamitného dreva.

Požiar suchého porastu hasiči pomaly dostávajú pod kontrolu
1
Galéria
Požiar suchého porastu hasiči pomaly dostávajú pod kontrolu
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM