Peter Handzuš Krimi

Hasiči varujú: Turisti si majú dať vo Vysokých Tatrách pozor na oheň

Popradskí hasiči zatiaľ nemuseli vyhlásiť zvýšené požiarne nebezpečenstvo, no pre vývoj počasia sa to môže zmeniť do konca týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči varujú: Turisti si majú dať vo Vysokých Tatrách pozor na oheň
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Jún bol pomerne daždivý a dosť veľa trávy je zelenej, čo je pozitívne, keďže v prípade vzniku požiaru nie je jeho šírenie až taký rýchly,“ uviedol Šproch.

Majitelia a správcovia lesov by sa však na to nemali spoliehať. Vzhľadom k predpovedi počasia by mali vlastníci zriadiť hliadky. „Ešte sme nevyhlásili zvýšené požiarne nebezpečenstvo, ale možno tak urobíme do konca týždňa,“ dodal Šproch.

Návštevníkov Vysokých Tatier, ale aj iných lesov v regióne hasiči žiadajú, aby sa chovali primerane prostrediu, v ktorom sa nachádzajú. „To znamená nepoužívať otvorený oheň, nefajčiť, neodhadzovať ohorky cigariet svojvoľne do lesa,“ uviedol Šproch.

Horelo nad Štôlou aj pri Tatranskej Polianke

V nedeľu večer hasili popradskí hasiči lesný požiar na území Tatranského národného parku v oblasti Štôly. V stredu zasahovali v blízkosti Tatranskej Polianky. Zábery z požiaru v Tatranskej Polianke.

Požiar vo Štôle bol druhý lesný požiar v národnom parku v tomto roku. Príčina je podľa Šprocha jednoznačná, nedbalosť alebo neopatrnosť pri používaní otvoreného ohňa, alebo fajčenie. Podľa výsledkov vyšetrovania vzniku požiaru bolo v lokalite veľa zberačov lesných plodov.

Nedeľný lesný požiar pri Štôle ukázal, aký význam má hliadkovacia činnosť v lesoch v tomto období. „Pracovník Štátnych lesov TANAP-u požiar včas spozoroval a nahlásil. My sme hneď nasadili všetky sily a prostriedky, ktoré sme mali k dispozícii a nedovolili sme požiaru rozšíriť sa,“ uviedol Šproch. Požiar sa podarilo zlikvidovať za necelých päť hodín.

Hasiči pozanjú rizikové oblasti

Najrizikovejšou oblasťou z pohľadu možného vzniku požiaru v prírodnom prostredí sú stále Vysoké Tatry. Nie sú však jedinou rizikovou lokalitou v okrese Poprad. Riziková je aj oblasť smerom k Slovenskému raju alebo na Nízke Tatry.

„Všetky lesné pozemky sú plné drevnej hmoty a zvyškov po ťažbe. Všade, kde vstúpime do lesa, nielen vo Vysokých Tatrách, by sme mali mať na zreteli, že v lese je sucho a pri používaní otvoreného ohňa môžeme nedopatrením spôsobiť požiar,“ povedal Šproch. Každý lesný požiar spôsobuje vážne škody na životnom prostredí a následná obnova lesa zničeného požiarom je náročná.

V národných parkoch a v prírodných rezerváciách je riziko vzniku požiaru o to väčšie, že sa tu nachádzajú aj suché stromy, ktoré nie je možné odstrániť. Preto je zvlášť v týchto lokalitách dôležitý monitoring a kontrola vo vzťahu k turistom, aby dodržiavali všetky bezpečnostné opatrenia. „Manipulácia s otvoreným ohňom je v týchto častiach úplne neprípustná,“ zdôraznil Ondrej Šproch.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM