Webnoviny - Rôzne

Havrany obťažujú Poprad, mesto vytiahlo zbrane

Mesto vytiahlo do boja proti havranom čiernym zbrane najväčšieho kalibru.

POPRAD 27. februára (WEBNOVINY) – Po zhadzovaní hniezd, strieľaní drevenými kockami či výstavbe kolonády v predstaničnom parku, mesto nakúpilo broky a začalo s lovom havranov.

**V minulosti bolo hlavnou zbraňou mesta proti havranom zhadzovanie hniezd, na ktoré však mesto tentoraz nedostalo povolenie. **

„Výnimka zo zákona platila do 30. apríla 2011. Ešte v januári 2011 sme požiadali ministerstvo životného prostredia o predĺženie výnimky, avšak k dnešnému dňu nám vo veci nebolo vyhovené,“ uviedla pre SITA vedúca odboru výstavby Mestského úradu v Poprade Kristína Horáková. Mesto však využilo možnosť lovu havrana, ktorú mu umožňuje zákon.

Lov havranov majú na starosti dvaja ľudia, ktorí sa tejto činnosti venujú najmä v podvečerných hodinách. Povolenie na lov havrana mohlo získať mesto hlavne vďaka tomu, že havran čierny je zaradený medzi poľovnú zver. Povolenie podľa prednostu Obvodného lesného úradu v Poprade Štefana Škovieru neobsahuje limit ulovených jedincov.

„Môžu uloviť koľko sa im podarí. Tu si treba uvedomiť, že havran je opatrný vták a počet ulovených jedincov bude nízky,“ uviedol Škoviera. Lov havranov je podľa neho jedna z možností, ako znížiť početnosť jeho populácie.

Plienia hniezda spevavcov

Okrem exkrementov a škrekotu, ktoré obťažujú ľudí, havran čierny podľa Škovieru plieni hniezda spevavcov, dokonca aj vzácnych dravých vtákov, ako sú sokol rároh a sokol myšiar, ktoré sa v meste Poprad nachádzajú.

O povolenie na lov havrana požiadalo mesto ešte v lete minulého roku Obvodný lesný úrad v Poprade. „V týchto dňoch napĺňame toto povolenie,“ povedala Horáková. Povolenie na lov havrana má mesto do 28. februára.

„Najviac by nám vyhovovalo, keby sme mohli loviť aj ďalej, ale musíme rešpektovať rozhodnutie,“ doplnila Horáková. Doteraz dvaja lovci havranov v Poprade ulovili viac ako 70 havranov vo viacerých lokalitách mesta. Celkový počet havranov mesto nemá zistený. Ešte pred pár rokmi sa populácia havrana koncentrovala najmä do predstaničného parku, dnes už hniezdia vo viacerých mestských častiach i na sídliskách.

Mesto zatiaľ boj prehráva

Najviac sťažností dostáva mesto od obyvateľov sídliska Západ, kde sú veľké stromy v blízkosti bytových domov. „Ľudia sa sťažujú na špinavé okná, škrekot havranov začína byť pre obyvateľov neznesiteľný, nehovoriac o zašpinených autách a oblečení,“ uviedla Horáková.

Mesto Poprad doteraz použilo na redukciu populácie havrana v meste viacero možností, avšak neúspešne. Lov je podľa Horákovej jeden zo spôsobov, ako znížiť nežiaducu populáciu havrana v meste. V boji s havranom by mesto privítalo, keby dostalo výnimku na zhadzovanie hniezd nielen vo februári, ale aj dlhšie. Podľa Škovieru proti havranovi možno bojovať viacerými spôsobmi, ktoré sa musia navzájom dopĺňať.

Okrem lovu či zhadzovania hniezd je jedným z takýchto opatrení aj zmena drevinového zloženia v parkoch a premena listnatých parkov na ihličnaté, kde si havran až tak často nestavia hniezda. Dôvodov, prečo havrany hniezdia v mestách, je podľa Škovieru viacero, najmä však ľahký prístup k potrave a pokojnejšie prostredie v porovnaní s lesmi, kde sú havrany viac ohrozené.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM