Martin Sýkora Rôzne

Historická pamiatka postupne ožije: Obnova hradu bude pokračovať aj v tomto roku

Kežmarský hrad potreboval opravu, ktorá sa začala realizovať v roku 2017. Postupná obnova historickej pamiatky bude pokračovať aj po skončení zimy.

Ilustračný obrázok k článku Historická pamiatka postupne ožije: Obnova hradu bude pokračovať aj v tomto roku
Zdroj: Dnes24.sk

Obnova dá hradu mladistvý vzhľad

Obnova Kežmarského hradu bude pokračovať aj v tomto roku. Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová potvrdila, že druhú etapu rekonštrukcie plánujú ukončiť v máji, najneskôr v júni.

„Konečne sa ten hrad zaskvie v plnej nádhere, ako si zaslúži. Dovolím si tvrdiť, že s odstupom od generálnej opravy z roku 1985, bude ďalších 30 až 40 rokov ten hrad krásny,“ konštatovala riaditeľka.

V rámci druhej etapy sa budú robiť sanačné omietky z vonkajšej strany hradu od parku a od cesty spolu s odvlhčením múrov. Súčasťou projektu sú aj reštaurátorské práce, vďaka čomu ešte viac vyniknú kamenné prvky, ktoré boli zakryté maľovkou. Meniť sa budú aj okná. Prvú etapu obnovy pritom ukončili v júli minulého roka. „Vďaka tomu už môžu návštevníci vidieť, ako ten hrad bude vyzerať. Zvýraznila sa štuková výzdoba, fresky a je už vidieť aj farbu omietok. V takomto štýle bude ukončená aj druhá etapa,“ priblížila Cintuľová.

V Kežmarku majú dlhodobo problém s vlhkosťou hradných múrov, vďaka rekonštrukcii sa toto podarí odstrániť. Odborníci, ktorí sa problematike venujú dlhodobo, podľa riaditeľky využili rôzne možnosti a technológie na odvlhčenie múrov a už teraz je vidieť, že boli prospešné. Náklady na obnovu v rámci oboch etáp sa vyšplhajú na takmer dva milióny eur.

Zdroj: TASR

Problémom je vlhkosť

Okrem odvlhčenia sa realizujú aj reštaurátorské práce, sanačné omietky, výmena okien i dverí. Takmer celú rekonštrukciu financuje zriaďovateľ hradu, teda Prešovský samosprávny kraj, s výnimkou dotácie vo výške 250 000 eur, ktorú poskytol Úrad vlády SR.
„V budúcnosti nás čaká ešte vyriešiť jeden veľký problém, a to je odvlhčenie hradnej vinárne. Už pred časom sme žiadali nášho zriaďovateľa o finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu, pretože tento projekt si bude vyžadovať špeciálny prístup a navrhnutie takých zložitých technológií, aby sme po odvlhčení mohli tento priestor využívať. Mnohí Kežmarčania si túto hradnú vináreň pamätajú ako priestor, kde sa organizovali rôzne kultúrne podujatia a zábavy a tento duch jej chceme prinavrátiť,“ zdôraznila Cintuľová.

Okrem hradu aj meštiacky dom

Problémom pivničných priestorov severozápadného traktu hradu je, že sú umiestnené hlboko v zemi a vlhkosť je kvôli tomu podľa riaditeľky v katastrofálnom stave. Na projekte budú musieť pracovať viacerí odborníci, a hoci sa zrejme z múrov nepodarí odstrániť vlhkosť úplne, vyriešiť bude treba odvlhčenie, vykurovanie i osvetlenie objektu. Múzeum Kežmarok má okrem hradu v správe aj ďalšie historické budovy, sú to dva meštianske domy v centre mesta a bašta mestského opevnenia, ktorá slúži ako depozitár. „Jednou našou víziou je oprava meštianskeho domu na Hlavnom námestí číslo 55, kde máme unikátnu expozíciu meštianskej bytovej kultúry a zároveň je tam stolárska a konzervátorská dielňa a depozitáre. Chceme začať výmenou strechy, na čo sme už podali žiadosť o pridelenie finančných prostriedkov z ministerstva kultúry. Následne musíme riešiť fasádu a výmenu okien, pretože ten objekt je v katastrofálnom stave a potrebujeme do neho investovať veľké finančné prostriedky,“ uzatvára Cintuľová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM