Peter Handzuš Správy

Hlasovacie miestnosti sa otvorili načas. Ústredná komisia pre referendum má na stole tri podnety

Všetky referendové miestnosti sa na Slovensku otvorili načas o 7.00 h. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Zároveň začala zasadať Ústredná komisia pre referendum (UKR), ktorá má na stole tri podnety.

Ilustračný obrázok k článku Hlasovacie miestnosti sa otvorili načas. Ústredná komisia pre referendum má na stole tri podnety
Zdroj: TASR

Prvý sa týka posudzovania platnosti hlasovacích lístkov. Ďalší je o údajne zlom informovaní voličov v Rádiu Expres, kde mali mylne informovať, že odpovede na hlasovacom lístku sa krúžkujú. Posledný podnet sa týka nesprávneho vyhotovenia zoznamu voličov. „Pri referende zoznam voličov je veľmi dôležitý. Z neho sa potom vypočítava kvórum pre posudzovanie úspešnosti alebo platnosti alebo neplatnosti výsledkov referenda,“ vysvetlila Chmelová.

Referendové komisia si po prerokovaní podnetov určí program dňa a pôjde kontrolovať priebeh hlasovania v jednotlivých okrskoch. „Po zatvorení miestností na hlasovanie jej úlohou bude monitorovať priebeh sčítavania a uzatvárania zápisníc a takisto preberanie zápisníc z obvodných volebných komisií,“ dodala Chmelová.

Hlasovacie miestnosti sa zatvoria o 22.00 h. Priebežné aj definitívne výsledky budú k dispozícii aj na našej webovej stránke www.poprad24.sk.

Občania sa v referende vyjadrujú k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

Referendový manuál si prečítajte TU!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM