Martin Sýkora Hokej

Hokejisti bilancovali sezónu: Státisicové dlhy a nová športová koncepcia

Vedenie HK Poprad bilancovalo sezónu. Predstavitelia kamzíkov zverejnili výsledky hospodárenia klubu a zároveň predstavili aj svoje vízie do budúcej sezóny.

Ilustračný obrázok k článku Hokejisti bilancovali sezónu: Státisicové dlhy a nová športová koncepcia
Foto: Peter Handzuš

V budúcej sezóne by sa mal rozpočet pohybovať okolo 800 000 eur, pričom najväčšiu časť zhltnú odmeny hráčov. Klub bude počas leta organizovať 70. ročník Tatranského pohára a opäť zorganizuje aj hráčsky kemp.

V lete s čistým stolom

Keď došlo počas leta 2016 k rozsiahlej personálnej výmene v manažmente HK Poprad, nové vedenie prakticky okamžite deklarovalo svoju snahu o otvorenosť verejnosti. Túto snahu potvrdili čelní predstavitelia klubu zverejnením informácií z kuchyne klubu. „Chceme byť jedným z klubov, ktoré sú otvorené verejnosti a aj preto nemáme dôvod nezverejniť informácie o našom hospodárení. Čo sa týka hospodárenia v klube HK ŠKP Poprad, ktorý zahŕňa popradskú hokejovú mládež, tak náklady na jeho činnosť boli celkovo 732 473 eur, výnosy 683 908 eur, takže výsledkom je mínus 48 565 eur. V klube HK Poprad boli náklady vo výške 718 683,51 eur a priebežné výnosy 706 973,37 eur. Chcem však zdôrazniť, že výnosy ešte narastú, keďže evidujeme nie malú sumu, ktorá je už v podstate na ceste na náš účet. Na odmeny hráčov A-mužstva išlo celkovo 443 658 eur, pričom nejaké peniaze ešte treba doplatiť. Smernica nám ukladá povinnosť doplatiť to do leta, no my chceme začať letnú prípravu s čistým stolom, takže všetko vyplatíme do konca apríla. Najväčším problémom boli staré dlhy, niektoré siahajúce až do roku 2010. V nich sme našli aj veľa nezrovnalostí, z ktorých najväčšou položkou je pôžička 150 000 s firmou Autofinance. Tejto spornej pôžičky sa chceme zbaviť, no v žiadnom prípade neohrozí chod klubu,“ uviedol štatutárny zástupca HK Poprad Herold Neklan.

Tlačová konferencia HK Poprad
6
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Starostlivosť o mládež a výchova reprezentantov

Popradský klub bude v auguste organizovať jubilejný 70. ročník Tatranského pohára, na ktorý plánuje pozvať zvučné európske kluby. V domácom tíme by mali hrať v novej sezóne prím najmä odchovanci, rozpočet by sa mal pohybovať okolo sumy 800 000 eur. Trénerskou dvojicou A-mužstva zostáva duo Marcel Ozimák, František Štolc.

„Seniorský tím HK Poprad dal v sezóne 2016/2017 možnosť 18-tim odchovancom. V tomto smere bol lepší iba Liptovský Mikuláš. Máme najpočetnejšie zastúpenie v projekte HK Orange 20. Aj to dokumentuje, že práca s mládežou je tu na vysokej úrovni a zároveň dostatočnej na to, aby sme juniorských hráčov mohli využívať pre A-mužstvo. Chceme zaviesť celoročnú prípravu, čo je v dnešnom hokeji štandard. Letnú prípravu začíname 1. mája a potrvá do konca júna. Na ľad pôjdeme okolo 20. júna. Chceme monitorovať hráčov aj po psychologickej stránke. Psychológia zohráva veľkú úlohu a zodpovedá za výkon hráča. V spolupráci s mládežníckymi trénermi sa chceme priblížiť najdôležitejšiemu cieľu a tým je výchova reprezentanta,“ poznamenal tréner Marcel Ozimák.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: YouTube.com

Letný try-out a kontakt so zahraničím

Popradský klub chystá aj spoluprácu s viacerými klubmi z Európy či z Kontinentálnej hokejovej ligy. Výsledkom tejto spolupráce by mali byť transfery hráčov z a do Popradu. Káder popradského A-mužstva je v súčasnosti v štádiu budovania a okrem trénerskej dvojice je zatiaľ známy iba stručný menoslov hráčov, ktorí v klube pokračujú. Ide o Andreasa Štraucha, Petra Lichanca, Patrika Svitanu či Ľubomíra Dindu. V klube sa pravdepodobne rozlúčia s viacerými ruskými legionármi, pričom ostatní hráči sú v rokovaní.

„Oslovili sme popradských hráčov z európskych líg, no viacerí z nich uprednostnili lepšie finančné ohodnotenie v zahraničných kluboch. Žiaľ, slovenské kluby sú vo fáze, keď nedokážu finančne konkurovať klubom trebárs z Francúzska. Naša liga by mohla byť lepšia, keby sme vedeli konkurovať ohodnoteniu, ktoré majú Slováci v zahraničí a tým by sme ich možno pritiahli späť,“ dodal tréner Ozimák, ktorý potvrdil, že popradský klub v lete opäť uskutoční tzv. try-out, no hráčov naň bude pozývať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM