Monika Vengrínová Hokej

Hokejistky ukončili letnú prípravu. V auguste ich čaká najťažší európsky turnaj

Popradské hokejistky úspešne ukončili letnú prípravu, ktorá bola podľa slov všetkých zainteresovaných skutočne kvalitná. Dievčatá tak do novej sezóny vstupujú pripravenejšie ako minulý rok a ich cieľ nie je nižší ako zlato.

Ilustračný obrázok k článku Hokejistky ukončili letnú prípravu. V auguste ich čaká najťažší európsky turnaj
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Dievčatá k letnej príprave pristupovali zodpovedne

„Počas letnej prípravy som si pripadal ako na stanici metra. Najskôr časť hráčok odišla na turnaj do Kanady a keď sa vrátili, ďalšie už mali zarezervovanú dovolenku na Jadrane. Takže jedny prichádzali, ďalšie odchádzali. Ale tie, čo chodili na tréningy, splnili všetko, čo sme im zadali. Pre nich to bolo niečo nové, v minulosti nemali takú prípravu. Verím však tomu, že niektoré dievčatá sú pripravené skvele. Myslím si, že k tomu aj trošku zodpovednejšie pristupovali, lebo vedia, že majú možnosť uchytiť sa v reprezentácii, takže trošku zmenili prístup. Aj tie dievčatá, ktoré predtým pôsobili trošku dojmom ležérnosti, tak to zobrali maximálne vážne a mňa to len teší, lebo verím, že ich výkonnosť bude lepšia,“ premýšľa tréner ženského hokejového tímu HK Poprad Milan Skokan.

Prípravu absolvovali všetky hráčky, pravidelne na tréningy chodilo približne pätnásť až osemnásť dievčat. Po minuloročnej individuálnej príprave, si tak tú tohtoročnú užili a zaberačku pod dohľadom trénerov si pochvaľujú.

„Ja si myslím, že sme pripravené maximálne, ako môžeme byť. Teda aspoň tie, ktoré na tréningy chodili pravidelne. Tento rok sa nás zišlo viac, malo to organizáciu a určite to bude mať efekt. Naozaj to bolo super a aj naše ciele do novej sezóny sú tie najvyššie,“ hovorí Mariana Kredatusová.

Hokejistky čaká veľký medzinárodný turnaj

Momentálne dievčatá oddychujú a po krátkej prestávke sa 29.júla znova postavia na ľad. V auguste ich čakajú náročné prípravné zápasy s ruskými tímami a taktiež veľký medzinárodný turnaj v Púchove, ktorý je najťažším európskym turnajom v ženskom hokeji. Popradské hokejistky si tak vyskúšajú svoje schopnosti a kvality v konkurencii najlepších ženských tímov z Čiech, Rakúska, či Ruska.

„Uvidíme, čo na to povie novozložený kolektív, ako sa to tam všetko uloží. Bude to náročná previerka,“ myslí si tréner. Manažér tímu Ľubomír Budaj ho dopĺňa: „Previerka, ktorou dievčatá zatiaľ neprešli. S takou náročnou previerkou pred sezónou sa ešte dievčatá nestretli, ale to je dobre, lebo jedine v ťažkých zápasoch je určitý progres a v ťažkých zápasoch si dievčatá môžu vyskúšať, ako sú pripravené na sezónu. Môžu si tiež porovnať, či by obstáli v medzinárodnom hokeji. Pretože medzinárodný hokej, a najmä ruský je v poslednej dobe veľmi tlačený vpred“.

Tím posilnia i nové hráčky

Popradský ženský hokejový tím posilnia v tejto sezóne i nové hráčky. Na prestupoch sa intenzívne pracuje. Svoju prvú sezónu si v Poprade zachytá i brankárka Romana Kiapešová, ktorá v poslednom finále Poprad – Spišská Nová Ves, vychytala Osám víťazstvo: „Letná príprava, ktorú som mala s chlapcami v Liptovskom Mikuláši mi priniesla silu, vytrvalosť, prekonanie niektorých morálnych zásad, zábavu a tiež vyplnenie voľného času. Na sezónu v Poprade sa už teším“.

Od septembra minulého roka pôsobí v našom tíme i tridsaťštyri ročná Ukrajinka Anna Vainshteinová, ktorá sa takisto teší a jej cieľom je neustále sa v tíme zlepšovať. „Prišla som uprostred sezóny a bol to pre mňa šok a stres. V tíme boli i pätnásťročné dievčatá, moja kondička bola strašná. Skutočne to bolo ako za trest. Naposledy som hokej hrala u nás na Ukrajine, keď som mala šestnásť. Trvalo to tri roky. Vtedy ženský hokej len začínal. Nikto ho predtým nikdy nehral. Družstvo poskladali z krasokorčuliarok, futbalistiek, atď. Boli sme čisto amatérky, nedostávali sme mzdu. Ja som bola najmladšia, staršie dievčatá museli chodiť do práce. A keď tak sledujem slovenský ženský hokej vidím, že sa nič nezmenilo, je na tom stále tak isto. Ja sa však chcem zlepšovať. Určite nebudem hrať ako najlepšie hráčky, ale ak dostanem miesto v nejakom zápase, tak budem rada,“ uzatvára Vainshteinová.

Hokejistky ukončili letnú prípravu. V auguste ich čaká najťažší európsky turnaj
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM