Peter Handzuš Hokej

Hokejový štadión stále nie je dokončený, chýbajú peniaze

Na dostavbu zimného štadióna v Starej Ľubovni, na ktorý bývalá vláda Roberta Fica vyčlenila zhruba pred rokom a pol jeden milión eur, je potrebných ešte 1,5 milióna eur.

„Myslím si, že prvá chyba bola, že tie peniaze sa nekoncepčne hodili na stôl, tam sa malo premyslieť, koľko taký štadión môže stáť, bolo to tak účelovo hodené,“ konštatoval jeden z aktivistov na výstavbu štadióna Michal Šipoš z občianskeho združenia Nová Ľubovňa.
Mesto podľa neho v súčasnosti nemá na to, aby štadión dokončilo. Za milión eur od bývalej vlády sa urobili projekty, statické a geodetické prieskumy, nakúpila sa technológia a prekryla sa budúca ľadová plocha. „Teraz je to v takom štádiu, že keď sa to dokončí, tá stavba bude zakonzervovaná a bude sa čakať na to, aby sme získali peniaze na dokončenie,“ zdôraznil Šipoš.

Na nevyhnutné fungovanie štadióna je podľa neho potrebných minimálne 500.000 eur. Aby sa však zo staveniska stal dôstojný hokejový stánok so všetkým, čo k tomu patrí, mesto potrebuje minimálne 1,5 milióna eur. „Chystáme sa osloviť aj renomovaných hokejistov, ktorí majú korene v našom regióne, či už Mariána Hossu alebo Petra Bondru. Bavili sme sa na túto tému aj s Petrom Šťastným, ktorý podporil túto myšlienku,“ vysvetľuje Šipoš.

Na štadióne by malo byť približne 200 miest na sedenie, šatne, sprchy, fitnescentrum, okrem toho je potrebné vybudovať prístupovú cestu, parkoviská a vstupnú halu. Mesto Stará Ľubovňa je na dostavbu štadióna pripravené vziať si aj úver. „Finančné zdroje v rozpočte sa na takéto projekty hľadajú veľmi ťažko, ale budeme hľadať sponzorov, alebo iné zdroje, aby sme to v budúcom roku spustili,“ uviedol prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Anton Karniš. Nevylúčil, že by sa problém vyriešil aj cez úver, keďže mesto nie je mimoriadne úverovo zaťažené.

„Ostáva ešte jeden veľký problém, a to sú ročné prevádzkové náklady, ktoré sa budú pohybovať okolo 100.000 eur,“ zdôraznil Karniš. Podľa neho sa malo pri projektovaní štadióna postupovať trošku skromnejšie a pripravovať iný, lacnejší variant. „Vedelo sa, že máme jeden milión eur a urobili sa projekty a rozpočtové náklady na 2,6 milióna eur,“ konštatoval prednosta. V prípade, že sa v budúcom roku nájdu finančné prostriedky, hokejový štadión by mohol byť do konca roka 2012 dokončený.

Text + foto: TASR

stadion_lubovna
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM