Peter Handzuš Iné športy

Horal MTB maratón bude už tento víkend. Organizátori museli vynechať vrchol Kráľovej Hole

Trojdňové etapové cyklistické podujatie HORAL TOUR 2015 si aj vo svojom aktuálnom siedmom ročníku, ktorý sa odohrá už tradične vo Svite a v nádhernej prírode Vysokých a Nízkych Tatier v dňoch 14. - 16. augusta 2015, zachová svoje jedinečné parametre.

Ilustračný obrázok k článku Horal MTB maratón bude už tento víkend. Organizátori museli vynechať vrchol Kráľovej Hole
Zdroj: Dnes24.sk

Sobotný pretek s názvom ŠKODA HORAL MTB MARATÓN, bude navyše po druhýkrát vo svojej histórii hostiť majstrovstvá Slovenska XCM v horskej cyklistike pre rok 2015.

Majstrovská 2. etapa túry – ŠKODA HORAL MTB MARATÓN (sobota 15.08.2015) patrí do série ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2015. Po úspešnom prvom ročníku 2014, ktorý počas piatich podujatí prilákal viac ako 4 000 účastníkov z 18-tich krajín, prináša ŠKODA AUTO Slovensko druhú edíciu série najvýznamnejších pretekov horských bicyklov na Slovensku. Druhý ročník ponúkne šesť pretekov v rôznych vekových a výkonnostných kategóriách pre registrovaných cyklistov, nadšencov aj deti.

Značka Škoda nadviazala sériou ŠKODA BIKE OPEN TOUR na medzinárodné aktivity ako partner cyklistických pretekov. „Tešíme sa, že sa nachádzame aj tu pod Tatrami, na mieste ako stvorenom pre horskú cyklistiku,“ uviedol Roman Holienčík, marketingový manažér ŠKODA AUTO Slovensko.

V aktuálnom ročníku očakávajú organizátori HORAL TOUR účasť približne 700 účastníkov z radov dospelých a 350 detských cyklistov. V roku 2017 bude mať pretek HORAL maratón štatút Majstrovstiev Európy a do našich končín tak zavíta európska špička horskej cyklistiky.

Prísnejšie pravidlá si vyžiadali zmenu trasy

Okrem týchto pozitívnych skutočností však usporiadanie Majstrovstiev Slovenska prináša so sebou aj množstvo povinností a potrieb prispôsobenia sa medzinárodným aj slovenským pravidlám, ktoré sú platné pre trate MTB maratónov. K najdôležitejším požiadavkám patria predpisy týkajúce sa bezpečnosti cyklistov. Jedno z týchto pravidiel vraví, že nie je prípustná protismerná jazda cyklistov po rovnakom úseku trate. "Z tohto dôvodu sme museli z majstrovskej trasy vynechať vrchol Kráľovej Hole, kde sa na vrchol tejto 1948 metrov vysokého symbolu slovenskej horskej cyklistiky a späť išlo, podľa pôvodného návrhu, po tej istej ceste.Trasa HORAL KREJZI bude mať aj po tejto úprave úctyhodné parametre a to dĺžku 115 km s prevýšením 4100,“ oznámil Ivan Zima, organizátor podujatia

ETAPY HORAL TOUR 14. – 16. august 2015

Súčasťou podujatia bude podobne ako aj v minulom roku cyklistická súťaž pre deti – HORAL JUNIOR, ktorá patrí do DETSKEJ TOUR PETRA SAGANA a návštevníci podujatia sa tiež môžu tešiť sprievodné aktivity a večerné koncerty skupín Cheers a Hrdza.

piatok 14. august 2015 – 1. ETAPA HORAL TOUR 2015 – VYSOKOTATRANSKÁ
sobota 15. august 2015 – 2. ETAPA HORAL TOUR 2015 – (ŠKODA HORAL MTB MARATÓN) NÍZKOTATRANSKÁ nedeľa 16. august 2015 – 3. ETAPA HORAL TOUR 2015 – „IXCÉČKO“ a DETSKÁ TOUR PETRA SAGANA (HORAL JUNIOR)

Na štart sa postaví aj Janka Keseg Števková

Úspešnou účastníčkou predchádzajúcich ročníkov Horalu je aj slovenská reprezentantka Janka Keseg Števková: „Som veľmi rada, že sa opäť zúčastním tých pretekov, pokúsim sa aj o zisk majstrovského titulu počas sobotného preteku, budem sa snažiť jazdiť rozumne, pretože maratóny nevyhráva ten najsilnejší, ale ten najmúdrejší, ktorý si vie rozložiť sily.“ Tunajšie terény dobré pozná, pretože v Poprade študovala na ekonomickej fakulte, detašovanom pracovisku UMB Banská Bystrica. Tu sa aj spoznala so svojim trénerom Tomášom Legnavským, ktorý preteky Horal tiež niekoľkokrát absolvoval a potvrdil ich kvalitu.

Dlhoročným spolupracovníkom podujatia je aj Ondrej Glajza – najúspešnejší Slovák v doterajšej histórii cyklocrossu, dvojnásobný majster sveta, niekoľkonásobný medailista z Majstrovstiev Česko-Slovenska. Vždy mal rád technické trate a aj po ukončení profesionálnej kariéry sa úspešne zúčastňoval viacerých cyklomaratónov. Horal je jeho domácim podujatím a sám ho niekoľkokrát vyhral. V súčasnosti sa podieľa na výbere tratí a môže potvrdiť ich náročnosť.

TK  HORAL TOUR 2015
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM