Monika Vengrínová Rôzne

Horibilné číslo z Tatrier: Vo veľhorách za 35 rokov našli vyše 58 000 kg bordelu!

Za tridsaťpäť rokov sa v Tatrách a Pieninách premlelo viac ako 40 tisíc dobrovoľníkov nielen zo Slovenska, ale i zo zahraničia. Tí všetci pomohli odbremeniť národné parky o desaťtisíce kíl odpadu. A veľké upratovanie po letnej sezóne čaká naše veľhory aj tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Horibilné číslo z Tatrier: Vo veľhorách za 35 rokov našli vyše 58 000 kg bordelu!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Počas tridsiatich piatich rokov odbremenilo viac ako 40 000 dobrovoľní­kov zo Slovenska i zahraničia územie Tatranského národného parku a Pieninského národného parku o viac ako 58 600 kg rôzneho komunálneho a stavebného odpadu, v posledných rokoch najmä od odpadu z potravín. Pritom rekordným bol rok 1980, v ktorom 1 400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7 655 kg odpadkov. Najznečistenejším v tom roku bolo Skalnaté pleso, kde vyzbierali 3 700 kg odpadu,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAPu.

A odpadky sa budú zbierať aj tento rok. Akcia Čisté hory sa uskutoční už po 36.krát a to v sobotu 27. septembra. Záujemcovia sa môžu už o ôsmej ráno pristaviť na ktoromkoľvek z trinástich nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. V rámci podujatia zbavia po uplynulej letnej turistickej sezóne dobrovoľníci v Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku od odpadkov najnavštevovanejšie turistické trasy.

Účastníci akcie Čisté hory si v tento deň môžu vybrať spomedzi trinástich nástupných miest, ktorými sú v Oraviciach rázcestie Tichej a Bobroveckej doliny, rampa v Roháčskej doline, horáreň Biela skala v ochrannom obvode Habovka, vstup do Tichej a Kôprovej doliny na Podbanskom, rampa nad zastávkou TEŽ Popradské pleso, na Štrbskom Plese pod poštou pri centrálnom parkovisku, v Tatranskej Polianke pri rampe na ceste vedúcej na Sliezsky dom, na Hrebienku, na parkovisku pri kabínkovej lanovke v Tatranskej Lomnici, na zastávke SAD Biela voda, pri budove ochranného obvodu v Tatranskej Javorine a pri vstupe do Bielovodskej doliny.

V ústí liptovských dolín budú dobrovoľníkov očakávať pracovníci Správy TANAPu. V ochrannom obvode Červený Kláštor Štátnych lesov TANAPu sa v tú istú sobotu uskutoční v spolupráci so Správou PIENAPu akcia Čisté hory a potoky. Dobrovoľníci sa v ranných hodinách stretnú pri autokempingu v Červenom Kláštore.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM