Martin Sýkora Rôzne

Horný Spiš je svetový: Toľko prameňov na jednom mieste sa len tak nevidí

Vysoký počet kvalitných prameňov a miesta s bohatou históriou idú k sebe ruka v ruke. Jedenásť spišských obcí preto spája Cesta minerálnych prameňov.

Ilustračný obrázok k článku Horný Spiš je svetový: Toľko prameňov na jednom mieste sa len tak nevidí
Zdroj: TASR

Prírodné bohatstvo severného Spiša a Pienin spočíva v množstve minerálnych prameňov, ktoré sa na tomto území nachádzajú. Podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš Pieniny Eriky Šalatovej je ich tu vyše 80 a aj preto miestna OOCR zmapovala ich výskyt a pre verejnosť pripravila Cestu minerálnych prameňov v tomto regióne.

Spojené liečivé a známe pramene

Ide o turisticky značenú trasu dlhú 118 km, ktorá spája 12 prameňov v 11 obciach regiónu. „Liečivé vlastnosti prameňov blahodarne pôsobia na ľudský organizmus a sú prospešné pri liečení viacerých chorôb. K azda najznámejším minerálnym prameňom patrí prameň Andrej, z ktorého sa plní Ľubovnianka s veľmi vysokým obsahom magnézia, prameň Sulínka v obci Sulín s využitím pri liečení žalúdočných problémov, prameň Smerdžonka v Červenom Kláštore pri liečení kožných chorôb v kúpeľoch či pramene vo Vyšných Ružbachoch, ktoré priaznivo pôsobia na liečenie srdcovo-cievnych ochorení,“ vysvetlila Šalatová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Dobrodružstvo na Hornom Spiši: Objaviť ho nie je vôbec ťažké

Cesta minerálnych prameňov

Nie všetky z týchto prameňov sú však známe aj turistom, pričom svojím zložením a kvalitou nezaostávajú za tými známejšími.

„Prameň pod Kalváriou v obci Lacková ponúka minerálnu vodu, vhodnú na pitné kúry podporujúcu aj liečbu nechutenstva, nedostatku vápnika, chronických zápalov dýchacích ciest, obličiek a močovodov,“ opísala riaditeľka OOCR.

Pramene a ich okolie, ktoré sa nachádzajú na mape Cesty minerálnych prameňov, sú upravené a ich prostredie je revitalizované. V Hniezdnom, Sulíne, Vyšných Ružbachoch a v Ľubovnianskych Kúpeľoch sú pri prameňoch vybudované aj altánky na oddych. „V Ľubovnianskych Kúpeľoch sme opravili väčšiu časť okolia minerálneho prameňa, zrekonštruovali sme múrik a prístupový chodník k prameňu či jeho výtok. V obciach Hniezdne a Lacková sme opravili striešky nad prameňom, vyčistilo sa ich okolie i samotné pramene,“ informovala Šalatová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Pri Starej Ľubovni bude sladšie: Začína výroba praliniek

Nejde len o vodu, ale o aj o históriu

Podľa riaditeľky OOCR Severný Spiš Pieniny turisticky najnavštevova­nejšími prameňmi sú prameň sv. Jána Krstiteľa na hore Zvir v Litmanovej, ktorý je vyhľadávaný pre uzdravenie duše i tela, prameň Andrej v Ľubovnianskych Kúpeľoch, prameň Sulínka v Sulíne a prameň Smerdžonka v Kúpeľoch Červený Kláštor. Podotkla, že táto cesta nie je len turistickou trasou, ktorá vedie návštevníka po prírodných miestach severného Spiša a Pienin k jednotlivým prameňom, ale zavedie ho aj do lokalít s veľkou historickou hodnotou a odkazom. Ako príklad uviedla minerálnu vodu Sulínka, ktorú si nechávala na cisársky stôl dovážať aj cisárovná Alžbeta Bavorská známa ako Sisi. „V 19. storočí sa jej plnilo a do celého sveta vyvážalo až 800 000 fliaš,“ uzavrela Šalatová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM