Peter Handzuš Rôzne

Horská služba má novinku pre turistov: Mobilná aplikácia v prípade núdze odošle vaše GPS súradnice

Novinkou pre túto letnú turistickú sezónu je Aplikácia Horskej záchrannej služby, ktorá umožňuje odosielanie tiesňových SMS správ a volania na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby „18300“ s odoslaním aktuálnej GPS pozície pre rýchlu lokalizáciu volajúceho v horskom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Horská služba má novinku pre turistov: Mobilná aplikácia v prípade núdze odošle vaše GPS súradnice
Zdroj: TASR

Táto aplikácia podporuje aj komunikáciu pre nepočujúcich pomocou piktogramov. Pomocou aplikácie je možné kedykoľvek a kdekoľvek získať informácie o výstrahách v jednotlivých horských oblastiach, v zimnom období informácie o lavínovej situácii, kontakty na dispečingy jednotlivých oblastných stredísk HZS s možnosťou zobrazenia ich polohy na mape a telefonického kontaktovania, pravidlá pohybu na horách ako aj krátky návod na poskytnutie prvej pomoci. Súčasťou aplikácie sú aj užitočné nástroje ako svetlo a SOS svetlo.

Aplikácia je dostupná v piatich jazykoch – slovenčine, angličtine, nemčine, poľštine a maďarčine. Podporuje operačný systém Android 2.3.3. a vyšší, čo predstavuje približne 99,5 % súčasných android zariadení. Podporuje aj tablety. Je nenáročná na systémové prostriedky. Jej veľkosť je len 3,9 MB. Všetky dáta sú z aplikácie posielaní cez SMS.

„Aplikácia bude túto sezónu v testovacej prevádzke. Horská záchranná služba uvíta a bude sa zaoberať všetkými pripomienkami a podnetmi k nej. Po vychytaní všetkých prípadných nedostatkov a doladení aplikácie plánujeme vytvorenie aplikácie pre všetky dostupné operačné systémy,“ informujú záchranári na svojom webe.

Na zrode aplikácie a následnom testovaní sa podieľala Horská záchranná služba v spolupráci s dobrovoľným záchranárom HZS, pracovníkmi spoločnosti Slovak Telekom, príslušníkmi Operačného strediska tiesňového volania a oblastných stredísk HZS. Mapové podklady pre zobrazenie polohy poskytli prevádzkovatelia stránky Hiking.sk.

Horská záchranná služba žiada turistov aby túto aplikáciu nezneužívali, nakoľko každá prijatá SMS z tejto aplikácie bude vyhodnocovaná ako tiesňové volanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM