Peter Handzuš Správy

Horská služba varuje pred silným vetrom. V podhorí ohýba stromy sneh

Vo Vysokých Tatrách fúka búrlivý severný vietor. Cez noc pribudol sneh aj v nižších polohách. Najviac si to odniesli listnaté stromy a kroviny.

Ilustračný obrázok k článku Horská služba varuje pred silným vetrom. V podhorí ohýba stromy sneh
Foto: Peter Handzuš

Vo Vysokých Tatrách vo vyšších polohách fúka búrlivý severný vietor s rýchlosťou 15 až 20 m/s, v nárazoch až 25 m/s. V najvyšších polohách Tatier sa teplota vzduchu pohybuje pod mínus desať stupňov Celzia. Pred nepriaznivým počasím na dnešný deň varuje internetová stránka Horskej záchrannej služby. „Snehová pokrývka sa nachádza v polohách nad 1000 m. n. m., v záveroch dolín je desať až 25 centimetrov snehu, v závejoch je ho aj viac,“ uviedla HZS.

Meteorológovia nadnes avizovali možný pokles hranice sneženia na severe Slovenska na zhruba 500 m. n. m. Ako informovali prostredníctvom internetovej stránky Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, napadnúť by malo v okrese Poprad od jedného do 15 centimetrov snehu, v tatranskej oblasti by ho ojedinele malo pribudnúť aj okolo 25 centimetrov. „Uvedená výška snehu je v tomto ročnom období a v tejto oblasti bežná, ale môže spôsobiť problémy najmä pri preprave a pohybe ľudí,“ upozorňujú meteorológovia.

HZS zároveň pripomína turistom, že stmievať sa vo vysokohorskom prostredí začína po 18.00 h.

Ťažký sneh na stromoch
8
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Viac o snežení na Slovensku sa dočítate tu: Slovensko sa oblieklo do bielej. Snežiť má až do večera

Video: Peter Handzuš / Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM