Peter Handzuš Rôzne

Horskí nosiči si zmerajú sily na 27. ročníku Šerpa Rallye

V závere tohto týždňa (23. 10.) sa už 27. raz uskutočnia preteky vysokohorských nosičov pod názvom Šerpa Rallye.

Riaditeľ pretekov Jaroslav Švorc informoval, že tie tohtoročné sa organizátori rozhodli povýšiť na majstrovstvá sveta vo vysokohorskom nosení. „Je to preto, že práve Vysoké Tatry sa v roku 1985 stali kolískou týchto atraktívnych a vo svete ojedinelých pretekov," zdôvodnil Švorc.

Štart pretekov je naplánovaný od parkoviska za hotelom Grand v Starom Smokovci. „Chceme takto priblížiť atmosféru tohto podujatia čo najširšiemu počtu divákov, takže sme štart pretekov posunuli do centra Starého Smokovca," objasnil Švorc. Odtiaľ sa súťažiaci vydajú na takmer deväťkilometrovú trať až k Zbojníckej chate vo Veľkej Studenej doline.

Súčasťou podujatia sú aj preteky žien Lady Rallye, detské Bejby Rallye a uskutoční sa tiež prezentácia knihy Spod Krkonoše, veselo a vážne od Jaroslava Švorca a Paľa Barabáša. Tá čitateľom približuje život a prácu vysokohorských nosičov.

Program sa začne v nedeľu o 8. h vystúpením hudobnej country skupiny Longhorns. Organizátori očakávajú účasť asi 100 súťažiacich. „V minulom roku sme mali 94 súťažiacich v kategórii mužov a žien, každý rok nám ich počet rastie," dodal Švorc.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM