Peter Handzuš Rôzne

Horskí vodcovia dnes v Tatrách oslavovali svoj sviatok

Vo Vysokých Tatrách sa dnes zišli horskí vodcovia zo Slovenska a susedného Poľska, ktorí spolu s turistami oslavovali svoj sviatok. Pri tejto príležitosti pripravili pre milovníkov veľhôr niekoľko sprievodných podujatí, ktoré okrem propagácie tatrans

„Keďže práve tento deň sa stretávajú ľudia, ktorí svoj život zasvätili starostlivosti o turistov, spomínali sme aj na tých horských vodcov a členov horskej služby, ktorí už nie sú medzi nami. Niekoľko desiatok ľudí sa ráno stretlo na Zamkovského chate, kde sme si uctili pamiatku jej zakladateľa a horského vodcu Štefana Zamkovského,“ uviedla pre TASR Lucia Prokešová z organizačného výboru.

Okolo 40 priaznivcov turistiky a obdivovateľov horolezeckého športu si dnes predpoludním v kameňolome v Tatranskej Kotline pod dozorom skúsených horských vodcov vyskúšalo, čo všetko je potrebné zvládnuť, keby chceli vykonávať toto povolanie.

Popoludní sa účastníci presunuli do centra Starého Smokovca, kde bol pripravený program s ľudovou hudbou.

„Na tomto mieste sa konalo aj oficiálne odovzdávanie odznakov a osvedčení o spôsobilosti deviatim novým horským vodcom. Tí museli počas trojročného kurzu ukázať svoje schopnosti a prejsť rôznymi skúškami,“ konštatovala Prokešová. Dodala, že v kaplnke v Starom Smokovci sa následne konal tradičný obrad svätenia lán a čakanov.

Prokešová pripomenula, že okrem toho pripravili pre účastníkov aj vystúpenie hudobných formácií The Original Dixieband Slovakia a Pacora trio a večerné premietanie filmov.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM