Michal Paška Krimi

Horskí záchranári dnes mali rušno

Horskí záchranári z Vysokých Tatier požiadali o súčinnosť vrtuľník pre asi štyridsaťročnú poľskú turistku, ktorá po uštipnutí hmyzom dostala silnú alergickú reakciu s následným podozrením na anafylaktický šok.

Turistka sa v tom čase nachádzala v Javorovej doline na turistickom chodníku smerom do Sedielka. Po prílete na mesto lekári ošetrili pacientku a pomohli na palubu vrtuľníka, ktorým bola poľská turistka transportovaná do nemocnice v Poprade.

Krátko po odovzdaní poľskej turistky z Javorovej doliny požiadal personál Chaty pri Zelenom plese záchranárov HZS o pomoc pre 54-ročnú slovenskú turistku. Pre vyčerpanosť a pravdepodobný vysoký krvný tlak sa turistke spravilo nevoľno s následným kolapsom. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť VZZS, ktorá vyzdvihla pacientku a po ošetrení transportovala do NsP v Poprade.

Horskí záchranári následne zasahovali na Tatranskej magistrále v smere zo Štrbského na Popradské Pleso. Holandská 58-ročná turistka si tu poranila dolnú končatinu a nebola schopná samostatnej chôdze. Dvaja záchranári ju na mieste ošetrili a na nosidlách transportovali na Štrbské Pleso, kde ju odovzdali privolanej posádke RZP.

V rovnakom čase boli vyslaní štyria záchranári na pomoc českému turistovi, ktorý neďaleko Obrovského vodopádu Studeného potoka dostal epileptický záchvat. Záchranári ho stabilizovali a na nosidlách transportovali na Hrebienok, kde ho odovzdali posádke RZP. Následne ošetrili a odovzdali RZP dievčatko, ktoré nezvládlo jazdu na kolobežke z Hrebienka do Starého Smokovca a poranilo si rameno. Horskí záchranári tento víkend asistujú aj na „Medvedích dňoch“ organizovaných pre najmenších návštevníkov našich veľhôr a rovnako na medzinárodnom výstupe na Rysy.

Zdroj, foto: HZS

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM