Pavol Krupka Krimi

Horskí záchranári mali rušnú sobotu. Zasahovali v Tatrách i v Slovenskom raji

Členovia Horskej záchrannej služby z Vysokých Tatier i zo Slovenského raja mali rušnú sobotu. Zasahovali v dvoch tatranských dolinách i v prielome Hornádu. Pri akciách pomáhal aj vrtuľník záchrannej zdravotnej služby.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári mali rušnú sobotu. Zasahovali v Tatrách i v Slovenskom raji
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Vážne zranenie turistu v Slovenskom raji

V poobedňajších hodinách dňa prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 30-ročného turistu slovenskej národnosti, ktorý zakopol na turistickom chodníku s následne spadol v Prielome Hornádu. Utrpel otvorenú zlomeninu predlaktia a pravdepodobne zlomeninu kľúčnej kosti. K zranenému odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Slovenský raj, ktorým miesto nehody oznámil svedok udalosti, a o súčinnosť bola požiadaná aj posádka VZZS z Popradu.

Na udanom mieste sa však zranený turista nenachádzal, svedok udalosti opakovane udával zlú polohu, preto posádka VZZS vzala na palubu záchranára HZS a až z vrtuľníka lokalizovali pacienta. Lekár spoločne so záchranárom HZS boli spustení k zranenému a poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne k lávke Nad Zelenou dolinou prišli ďalší záchranári HZS, ktorí spoločne transportovali zraneného pomocou na miesto, odkiaľ ho bolo možné vrtuľníkom previezť do popradskej nemocnice.

Vo Furkotskej a Malej Studenej doline sa zranili turisti

Približne v tom istom čase zasahovali aj tatranskí záchranári. Vo Furkotskej doline si poranila dolnú končatinu slovenská turistka. Členovia HZS zranenú 68-ročnú ženu na mieste ošetrili a pomocou nosidiel ju transportovali na Tatranskú magistrálu. Následne bola terénnym vozidlom dopravená do Starého Smokovca k Domu HZS, kde bola odovzdaná privolanej posádke RZP.

V poobedňajších hodinách sa stal úraz aj na turistickom chodníku v Malej Studenej doline pod Veľkým Hangom. Počas zostupu si poranil dolnú končatinu v oblasti členka turista slovenskej národnosti. O súčinnosť bola požiadaná VZZS, ktorá na palubu vrtuľníka vzala záchranára HZS. Ten bol vysadený na mieste udalosti, kde zraneného 26-ročného muža ošetril a nabalil do sedačky. Následne bol vrtuľníkom transportovaný do popradskej nemocnice.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM