Peter Handzuš Rôzne

Horskí záchranári sa nenudili ani na Silvestra. V noci pomáhali turistom aj lyžiarke

O pol šiestej hodine večer prijalo Operačné stredisko tiesňového volania HZS žiadosť o pomoc pre dvoch slovenských turistov, ktorí uviazli pod vrcholom Štrbského Soliska na pilieri, spadajúcom do Mlynickej doliny.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári sa nenudili ani na Silvestra. V noci pomáhali turistom aj lyžiarke
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Turisti vo veku 26 a 27 rokov vystupovali jedným zo žľabov, avšak počas výstupu stratili ruksaky s vybavením na bivakovanie, a hoci mali čelové lampy a neboli ani zranení, či podchladení, obávali sa pokračovať ďalej.

Záchranári HZS ich po príchode na miesto vytiahli z terénu lanovou technikou a po hrebeni Soliska s nimi postupne zostúpili do chodeckého terénu Soliska, odkiaľ pokračovali po zjazdovke až na Štrbské pleso. Akciu ukončili krátko po 23:30 hod. Silvestrovský prelom roka strávili záchranári HZS v teréne Nízkych Tatier.

Chatár z chaty pod Chabencom žiadal o pomoc pre lyžiarku, ktorá si spôsobila poranenie dolnej končatiny a nebola schopná zostúpiť. Záchranári ju po príchode na chatu ošetrili a zabalili do kanadských saní, ktorými ju aj za pomoci skútra a lyží dopravili cez Lomnistú dolinu do Jasenia, kde ju prevzala posádka RZP. Ich silvestrovský výjazd bol ukončený o 00:45 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM