Martin Sýkora Správy

Horskí záchranári sa v nedeľu nenudili: Od detského ihriska po hľadanie zblúdilých turistov

Uplynulý víkend zastihol horských záchranárov opäť pripravených. Pomáhali deťom, kamionistovi a hľadali turistov.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári sa v nedeľu nenudili: Od detského ihriska po hľadanie zblúdilých turistov
Zdroj: Dnes24.sk

Nedeľa priniesla opäť problémy, nepríjemnosti a potrebu pomôcť pri záchrane ľudí. Už v popoludňajších hodinách ošetrili záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) úraz 6-ročného dievčatka v Jasnej.

„Počas hry na detskom ihrisku si spôsobilo poranenie tváre. Po prvotnom ošetrení bolo odovzdané rodičom, ktorí s ňou pokračovali na ďalšie ošetrenie do NsP v Liptovskom Mikuláši,“ informoval dispečing HZS. V nebezpečenstve a ohrození zdravia boli tradične aj českí turisti.

„Krátko pred 14:00 hod. požiadal HZS prostredníctvom tiesňovej linky 112 o pomoc manžel 43 – ročnej českej turistky, ktorá sa nachádzala na rázcestí Pod Tanečnicou a pre poranenie oboch kolenných kĺbov nebola schopná pokračovať v túre. Na miesto odišli záchranári z oblastného strediska HZS Malá Fatra. Turistku po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti transportovali pomocou rakúskeho vozíka a terénnym automobilom do Štefanovej, kde bola odovzdaná privolanej posádke RZP,“ pokračovali horskí záchranári v hodnotení víkendu. A to stále nebolo všetko. Že opatrnosti nikdy nie je dosť pocítil na vlastnej koži aj portugalský šofér.

„Vo večerných hodinách záchranári HZS z Malej Fatry ošetrili 47 –ročného portugalského kamionistu, ktorý sa pri nastupovaní do vozidla pošmykol a pri páde utrpel tržné poranenie v tvárovej časti. Postihnutý bol následne sanitkou RZP prevezený do nemocnice,“ potvrdili v HZS, kde museli s príchodom tmy použiť aj svetlá a baterky. V Slovenskom raji sa zatúlalo duo izraelských návštevníkov.

„O 20:00 hod. boli záchranári HZS zo Slovenského raja požiadaní o pomoc pre dvojicu starších izraelských turistov, ktorí zablúdili v oblasti pod Tomášovských výhľadom. Záchranári dvojicu našli na turistickom chodníku v blízkosti Hornádu. Oboch už za tmy odprevadili k terénnemu vozidlu, ktorým ich previezli na Čingov, kde mali zaparkované auto,“ informoval dispečing.

Našťastie všetci, ktorým horskí záchranári pomohli, prežili a na pobyt pod tatranskými končiarmi budú spomínať v dobrom. Aj tieto prípady potvrdzujú, že nešťastie nechodí po horách a pri návštevách v prírode treba byť pripravený a opatrný.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM