Martin Sýkora Správy

Horskí záchranári smutne bilancovali: V minulom roku sa zubatá v horách činila

Prvé miesto v obetiach úrazov prebrali od Čechov Poliaci. Úrazovosť predstihla očakávania.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári smutne bilancovali: V minulom roku sa zubatá v horách činila
Zdroj: TASR

Celkovo záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) zasahovali v jednotlivých oblastiach pri 1851 úrazoch, čo je medziročne nárast o takmer 8 percent. „Musím konštatovať, že rok 2015 predčil naše očakávania. V horách zomrelo 19 ľudí, čo je o 12 viac ako v predchádzajúcom roku,“ smutne konštatoval riaditeľ HZS Jozef Janiga. Najviac úrazov mali slovenskí (51 percent) a poľskí (17,4 percenta) turisti. Českí turisti v počte úrazovosti skončili až na treťom mieste (6,8 percenta).

Zatiaľ čo klesol počet ťažkých úrazov, s tými ľahkými akoby sa vrece roztrhlo. Cez 1000 zásahov zaznamenali v lyžiarskych strediskách Chopok a Jasná. Zaujímavá je aj štatistika z Vysokých Tatier, kde záchranári počítali s rovnakým počtom pri horolezeckých i turistických úrazoch. „Najviac, až 12 ľudí zahynulo vo Vysokých Tatrách, traja prišli o život v Západných Tatrách a vo Veľkej Fatre, jeden človek zahynul v Slovenskom raji,“ informoval Janiga. Ako uviedol, tak Operačné stredisko tiesňového volania HZS prijalo počas sezóny 727 žiadostí o pomoc, čo je 13-percentný nárast oproti minulej sezóne.

V ťažkých situáciách obetiam hôr i záchranárom pomohla aplikácie HZS, ktorá je už dostupná pre obidva mobilné operačné systémy. Aplikácia slúži na posielanie núdzových sms správ, lokalizáciu podľa GPS súradníc a varuje pred lavínovým nebezpečenstvom. „Aplikácia má význam a dúfam, že sa čo najviac dostane do povedomia ľudí. Významná je najmä podpora pre hluchonemých. Dôležitá je aj lokalizácia hovoru či núdzové sms,“ poznamenal Janiga.

Bilancia zimnej sezóny a poistenie do hôr
4
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM