Marcel Mojžiš Krimi

Zábery z miesta nešťastia: Tragický pád mosta v obrazoch

Obrovské nešťastie! Pri dedine Kurimany v okrese Levoča sa popoludní zrútil most nad diaľnicou D1. Tragédia si vyžiadala štyroch mŕtvych a 14 zranených. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky.

Ilustračný obrázok k článku Zábery z miesta nešťastia: Tragický pád mosta v obrazoch
Zdroj: TASR

Vrtuľníky aj množstvo hasičov

Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík uviedol, že k zrúteniu došlo počas betonáže mosta. Tragédiu neprežili štyria ľudia. Jedenásť je zranených ľahko a traja ťažko

„Išlo o pád cestného mosta s osobami, ktoré na ňom pracovali, medzi obcami Kurimany a Iljašovce,“ ozrejmil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ladislav Fatura. Spresnil, že na mieste zasahovalo vyše 40 hasičov a 14 vozov z hasičských staníc z Levoče, Spišskej Novej Vsi, Košíc a Prešova. Areál staveniska bol oplotený, civilisti by sa do priestoru nemali dostať.

Záchranné zložky celé hodiny prehľadávali trosky a overovali, či sa už pod nimi nikto nenachádza. Vyťahovanie jedného človeka trvalo približne 20 minút, povedal Martin Ballay z operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Nemocnice plné pacientov

Pacientov pomáhali prevážať do nemocníc aj dva vrtuľníky spoločnosti Air Transport Europe. Jedného zraneného transportovali do košickej nemocnice. Jeho stav bol však veľmi vážny, utrpel závažné poranenie hlavy a brucha. Lekári na traumatologickom oddelení bojovali o jeho život. No večer prišla tá najsmutnejšia správa. Napriek urýchlenej operácii mu doktori nedokázali pomôcť a muž zomrel.

V popradskej nemocnici na oddelení ARO leží 31-ročný robotník s poraneným hrudníkom. Na traumatológii prijali 39-ročného muža, ktorý má vykĺbené rameno, zlomené predkolenie a pravé zápästie, povedal riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč. Obaja sú stabilizovaní, mimo ohrozenia života.

Zranených previezli do najbližších nemocníc v Levoči, Poprade a Spišskej Novej Vsi aj sanitky rýchlej zdravotnej služby. Ako uviedla hovorkyňa Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči Marta Csergeová, ich sanitky boli na mieste nešťastia ako prvé. Do levočskej nemocnice priviezli štyroch pacientov, ktorým sa venuje celý tím lekárov. V Nemocnici s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi prijali šiestich pacientov. Jeden z nich je v ťažšom stave, má poranenie v driekovej časti, bez ochrnutia. Päť pacientov je ľahšie zranených. Všetci sú pri vedomí a stabilizovaní.

Most práve betónovali

Konštrukcia mostu povolila v čase, keď robotníci betónovali jeho vrchnú časť. „Na moste došlo počas betonárskych prác k prepadnutiu časti mosta,“ uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík. Nosná konštrukcia mosta nad diaľnicou D1 v úseku Jánovce – Jablonov pri Kurimanoch spadla z výšky približne 15 až 20 metrov. Príčinou pádu „je asi kolaps oceľových skruží, ktoré podopierali debnenie, kam sa lial betón,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Predseda vlády Robert Fico je v kontakte s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a členmi vedenia ministerstva dopravy. Premiér bude žiadať dôsledné vyšetrenie tohto prípadu, uviedla premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Most sa zrútil aj v novembri pred šiestimi rokmi v Martine. Išlo o most pre chodcov. Dôvodom zrútenia malo byť prehrdzavenie vnútornej časti oceľového lana a uvoľnenie upnutia lana v upínacom kĺbe. Oceľovo-betónový most dlhý 37 metrov a široký tri metre postavili v polovici 80-tych rokov. Cez most v čase jeho zrútenia nikto neprechádzal.

Obrovská tragédia: Zrútil sa diaľničný most, bolo na ňom 20 ľudí!
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM