Peter Handzuš Kultúra

Hosťom MFHF bude aj legendárny Peter Habeler

Prípravy na Medzinárodný festival horských filmov (MFHF) v Poprade vrcholia. Jeho XVIII. ročník sa bude konať 13. – 17. októbra.

Hlavným magnetom budú hostia – legendárny rakúsky horolezec Peter Habeler, ktorý kedysi tvoril nerozlučnú lezeckú dvojicu s Reinholdom Messnerom a poľský himalájista Piotr Pustelnik, ktorý sa tento rok výstupom na Annapurnu stal dvadsiatym človekom na svete s Korunou Himalájí.

„Tradičnú dramaturgiu festivalu tento rok ešte spestríme exkluzívnou premiérou – v roku 40. výročia od uvedenia filmu Medená veža ponúkame premiéru novej, zdigitalizovanej verzie tohto priam kultového titulu slovenskej kinematografie. Na premiéru sľúbila prísť aj jedna z hlavných postáv príbehu, herečka Emília Vášáryová,“ uviedla riaditeľka MFHF Mária Hámorová. K sprievodným podujatiam bude už tradične patriť aj výstava fotografií. Tentoraz sa v Poprade ako náruživý fotograf predstaví televízny moderátor Martin Nikodym s kolekciou snímok z Indie a Nepálu. Súčasťou festivalových aktivít budú aj preteky v boulderingu, filmové projekcie pre školskú mládež a premietanie nesúťažných filmových titulov. „Celý festival sa ponesie v duchu veľkých himalájskych výročí. Pripomíname si 60 rokov od čias, kedy stáli prví ľudia na osemtisícovke. Prvým dosiahnutým velikánom bola Annapurna. Zároveň uplynulo polstoročie od prvého výstupu na Dhaulágirí. Vybrali sme filmy o výstupoch na tieto kopce zo súčasnosti, ktoré sme už v minulosti na festivale odprezentovali,“ dodala M. Hámorová.

Nosnou časťou však stále zostáva filmová súťaž. Na festival sa tento rok prihlásilo 86 filmov, predvýberom sa do súťaže prepracovalo 40 snímok z 13 krajín. Prekvapením je, že domáca kinematografia má tentoraz najsilnejšie zastúpenie – v súťaži bude až deväť slovenských filmov. „Vyrastá nám nová generácia mladých talentovaných filmárov. Tešíme sa, že potenciál viacerých naštartoval práve popradský festival,“ dodala riaditeľka MFHF. Okrem už priam „klasika“ domácej horskej kinematografie, dokumentaristu Pavla Barabáša, sa v Poprade objavia mená ako Stanislava Bariaková, Juraj Jedinák, Jaroslav Matoušek, Braňo Gothard či Robert Rajchl. Tematicky má v súťažných snímkach najväčšie zastúpenie lezenie, ale aj filmové portréty o osobnostiach horolezectva, či dokumenty o iných extrémnych športoch a spôsobe života ľudí v horskom prostredí. Kvalitu súťažných titulov bude posudzovať trojčlenná medzinárodná porota, zo Slovenska filmový teoretik a kritik Martin Ciel, z Talianska fotograf, publicista a lezec Mario Corradini a z Poľska fotografka, cestovateľka Magda Ziaja. Porota na záver festivalu rozhodne, komu poputuje hlavná trofej – Grand Prix.

Hlavný „stan“ bude mať MFHF tradične v priestoroch Mestského úradu v Poprade, premietať sa bude aj v popradskom Dome kultúry a v kežmarskom kine Iskra.

Zdroj MFHF.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM