Peter Handzuš Krimi

Hrad Krásna Hôrka je v plameňoch

Národná kultúrna pamiatka, hrad v Krásnej Hôrke v Rožňavskom okrese, je v plameňoch.

Aktualizované o 17:15

Hrad Krásna Hôrka, ktorý dnes zachvátil požiar, už hasí aj vojenský vrtuľník. Pri rozsiahlom požiari hradu boli okamžite nasadení aj vojaci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR).

** „Po urgentnej požiadavke Integrovaného záchranného systému z Prešova okamžite vzlietol vrtuľník MI-17 s bambi vakom, ktorý už pomáha hasičom pri ničení požiaru tejto národnej kultúrnej pamiatky. V prípade potreby sú v pohotovosti aj ďalšie dva vojenské vrtuľníky,“** informoval TASR hovorca Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf.

** „Zo správ, ktoré mám, to považujem za veľkú tragédiu. Okamžite som vydala pokyn, aby ozbrojené sily boli civilným zložkám maximálne nápomocné pri hasení tohto rozsiahleho požiaru. Toto sú práve situácie, kedy sa ukazuje opodstatnenosť ozbrojených síl,“** uviedla v tejto súvislosti premiérka Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany.

Okrem vrtuľníka vzdušných síl je na mieste aj vojenská vysokokapacitná cisterna z neďalekého útvaru radiadiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave. Táto cisterna vozí vodu hasičom na ťažko prístupný hradný kopec, ktorý je v plameňoch.

14:30

Operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave Stanislav Peti pre TASR potvrdil, že horí strecha hradu aj okolitý les.

** „Na mieste je desať vozidiel našej techniky, povolali sme na pomoc armádu a dobrovoľníkov. Naši príslušníci už zasahujú aj vnútri hradu,“** povedal Peti.

Text + Foto: TASR

Na mieste je aj náš kolega z Rožňava24. O likvidácii požiaru vás budeme priebežne informovať.

krasna_horka_tasr
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM