Peter Handzuš Rôzne

Hrozí Juhu ďalšie zahusťovanie? Prečítajte si otvorený list primátorovi a poslancom

V súčasnosti prebieha proces prerokovania Návrhu zmeny a doplnku ÚPN týkajúcej sa Moyzesovej ulice. Poslanci Mestského zastupiteľstva budú zrejme v blízkej budúcnosti rozhodovať o zmene územného plánu, ktorá je podľa obyvateľa Juhu II v rozpore so záujmami obyvateľov dotknutej časti sídliska.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí Juhu ďalšie zahusťovanie? Prečítajte si otvorený list primátorovi a poslancom
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Otvorený list primátorovi mesta Poprad a poslancom Mestského zastupiteľstva v Poprade

Vážený pán primátor, vážené pani poslankyne a poslanci,

v týchto dňoch prebieha proces prerokovania Návrhu zmeny a doplnku ÚPN – SÚ mesta Poprad v k. ú. Poprad, lokalita: “Moyzesova ulica – Poprad“ a už na jednom z najbližších rokovaní budete o ňom rozhodovať. Tento návrh zmeny územného plánu je podľa môjho názoru nielen v rozpore so záujmami obyvateľov dotknutej časti sídliska Juh II, ale aj v rozpore s platným uznesením Mestského zastupiteľstva v Poprade 358 h) z 24. januára 2008. Podľa tohto uznesenia Mestské zastupiteľstvo mesta Poprad „schvaľuje postup mesta, ako obstarávateľa územného plánu, nezačať proces čiastkových zmien územného plánu z plôch občianskej vybavenosti a plôch zelene na plochy pre bývanie a polyfunkciu na sídliskách Juh I, II, V, VI, a III.“, keďže podľa zverejneného Oznámenia o prerokovaní návrhu zmeny a doplnku ÚPN – SÚ mesta Poprad v k. ú. Poprad, lokalita: “Moyzesova ulica – Poprad“ „Uvedená zmena sa týka využitia územia špecifikovaného podľa územného plánu ako plocha Cl.6 — občianska vybavenosť vrátane zelene a technickej infraštruktúry a navrhovaná zmena chce využiť plochu na C1.11 – plochu polyfunkcie – bývanie + občianska vybavenosť (obchody, služby) vrátane zelene a technickej infraštruktúry.“

Ako obyvateľ som využil právo pripomienkovať návrh zmeny a doplnku územného plánu. Poukázal som nielen na vyššie uvedené, doteraz platné, uznesenie mestského zastupiteľstva, ale aj na ďalšie zhoršenie, už aj tak zložitej dopravnej situácie v tejto časti sídliska po prípadnom schválení zmeny územného plánu a následnej premene skladových a kancelárskych priestorov v objekte na Moyzesovej ulici na byty. Bez zmeny územného plánu nie je možné oficiálne zmeniť tieto priestory na byty a na to nedostane vlastník povolenie, ak nebude mať zabezpečené parkovacie miesta. V tomto prípade potrebuje vlastník na vytvorenie dvoch bytov v objekte na Moyzesovej ulici štyri parkovacie miesta.

Možno si mnohí poviete, že ide len o štyri parkovacie miesta. Predchádzajúcimi rozhodnutiami, aj mestského zastupiteľstva, však táto časť sídliska prišla už o niekoľkonásobne viac parkovacích miest. Ešte v novembri 2007 schválilo Mestské zastupiteľstvo v Poprade (uznesenie 7/2007, č. 309 ii ) predaj pozemku s rozlohou 994 metrov štvorcových súčasným vlastníkom objektu na Moyzesovej ulici. Na tom istom rokovaní mestské zastupiteľstvo schválilo aj zmenu územného plánu v dotknutej lokalite (č. 328 a ). V uznesení sa píše aj to, že zastupiteľstvo prerokovalo „čiastkovú zmenu a doplnok – zmena plochy kde sa neuvažovalo s uvedenou plochou na výstavbu (ponecháva sa základná funkcia – parkovisko) na plochu C.1.6 – občianska vybavenosť v k. ú. Poprad“. Citáciu uvádzam aj preto, lebo na prerokovaní pripomienok k aktuálne navrhovanej zmene ÚPN sa ma snažili presvedčiť, že tam parkovisko nikdy nebolo. Myslím, že každý kto býva v tejto lokalite viac ako dva či tri roky vie, že pred postavením súčasného objektu bolo na tomto mieste funkčné parkovisko.

Predajom spomínaného pozemku, zmenou územného plánu, povolením a následnou výstavbou objektu prišli obyvatelia tejto časti sídliska podľa mňa minimálne o 20 parkovacích miest. Jeden z poslancov pri prerokovaní zmeny územného plánu v roku 2007 v tejto lokalite na obhajobu povolenia zmeny lokality z parkoviska na priestor pre občiansku vybavenosť povedal, a je to uvedené aj v zápisnici z rokovania zastupiteľstva, že „v uvedenom prípade ide o výstavbu objektu občianskej vybavenosti. V uvedenej lokalite bol problém s parkovacími miestami, našlo sa vhodné riešenie na zriadenie 7 plôch pre vybudovanie parkovísk.“

Súčasná realita je však taká, že postavením objektu na Moyzesovej ulici na mieste dovtedy funkčného parkoviska ubudli parkovacie miesta. „Vhodné riešenie na zriadenie 7 plôch pre vybudovanie parkovísk“ stále neexistuje. Je pravda, že pri objekte na Moyzesovej vyrástlo cca 11 nových parkovacích miest, ale tie sú určené len pre zákazníkov predajní s maximálnou dobou státia 1 hodinu. Ak by niekto ostal stáť s autom dlhšie alebo nebodaj odparkoval auto na noc na tomto vyhradenom parkovisku, môže očakávať minimálne dohovor od príslušníkov mestskej polície.

Okrem toho, po dokončení objektu na Moyzesovej ulici sa na parkovisku patriacom spoločnosti Sintra objavilo množstvo značiek zakazujúcich vjazd, státie či parkovanie. Povolený vjazd majú len návštevníci predajne alebo po uzavretí nájomnej zmluvy za poplatok aj iní majitelia áut. Dovtedy, a boli to desiatky rokov, bolo aj toto parkovisko bezplatné a bez obmedzení prístupné pre vodičov.

Už pri schvaľovaní zmeny územného plánu v roku 2007 a pri predaji mestského parkoviska sa hovorilo o náhrade v podobe parkovacích miest pozdĺž Kopečnej ulice. Ináč, ako na úkor zelene, to však nebolo a nebude možné. Tu by malo údajne vzniknúť 14 parkovacích miest a zrejme tu aj majú byť potrebné parkovacie miesta pre vlastníkov objektu na Moyzesovej ulici, ktoré sú podmienkou pre schválenie zmeny nebytových priestorov na byty v uvedenom objekte. Keď sa niekedy toto parkovisko postaví, oproti terajšiemu stavu tak reálne pribudne 10 parkovacích miest, keďže štyri miesta budú určené pre byty v objekte na Moyzesovej ulici. V porovnaní so situáciou pred postavením objektu na mieste bývalého parkoviska je to však stále menej. Nehovoriac o náraste počtu áut od roku 2007, nielen v tejto lokalite. Jediné, čo sa od roku 2007 podarilo uspokojivo vyriešiť je objekt na Moyzesovej ulici s predajňami a vyhradenými parkovacími miestami a ak prejde súčasný návrh na zmenu územného plánu, tak onedlho aj dva byty v tomto objekte. Možnosti a podmienky na parkovanie obyvateľov a dopravná situácia tejto časti sídliska sa však od roku 2007 zhoršili.

Myslím si, že naoko jednoduchý príklad Moyzesovej ulice ukazuje, že i dobre mienený a správne podaný zámer (zlepšenie občianskej vybavenosti) môže mať v konečnom dôsledku negatívny dopad na konkrétnu lokalitu a životné podmienky jej obyvateľov. Nedostatok zelene a parkovacích miest sú asi najväčšími problémami nielen popradských sídlisk. Skutočnú závažnosť problému s parkovaním v spomínanej lokalite (ulice Pavlovova, Bajkalská a Ústecko-Orlická) by si asi mnohí uvedomili, ak by mestská polícia začala dôrazne vyžadovať dodržiavanie zákona – v súvislosti s protizákonným státím vozidiel na mestských komunikáciách len na týchto troch uliciach. Reálne v tejto časti sídliska chýbajú desiatky parkovacích miest už roky. Aj preto, akékoľvek rozhodnutia, ktoré prispeli alebo prispejú k zhoršeniu hlavne statickej dopravy, ale tá má dopad aj na dynamickú, v tejto lokalite sú podľa mňa nielen proti záujmom obyvateľov minimálne dotknutej časti, ale i celého mesta. Podobné zmeny územného plánu, aj na sídlisku Juh v nie tak dávnej minulosti, hoci ako dobre mienené a ktoré boli schválené v súlade so zákonmi a inými predpismi, priniesli reálne zhoršenie nielen komplikovanej dopravnej situácie, ale aj životného prostredia obyvateľov. Jeden zo zámerov na výstavbu polyfunkčného objektu, na Tomášikovej ulici, sa práve v roku 2008 podarilo zastaviť petíciou. Výsledkom tejto petície bolo aj prijatie uznesenia o nezačatí procesu čiastkových zmien územného plánu z plôch občianskej vybavenosti a plôch zelene na plochy pre bývanie a polyfunkciu na sídliskách Juh I, II, V, VI, a III.

Ak už v prvom prípade návrhu na zmenu územného plánu z plochy občianskej vybavenosti na plochu polyfunkcie neplatí uznesenie mestského zastupiteľstva z januára 2008, treba ho zrušiť ako zbytočné a pokračovať v ďalšom zahusťovaní sídliska. Voľných plôch, funkčných parkovísk, ale i plôch občianskej vybavenosti, ktoré môžeme zmeniť na plochy polyfunkcie a zastavať ich je na sídlisku stále dosť.

Pripúšťam aj možnosť, že som si zle vysvetlil zámer mesta pri prijímaní „stavebnej uzávery“ na sídliskách a nerozumiem rozvojovým zámerom mesta. Rád si preto nechám vysvetliť, ako zahusťovanie sídliska a zhoršovanie dopravnej situácie prispieva k zvyšovaniu kvality života obyvateľov mesta.

S úctou

Rastislav Ovšonka

V Poprade 7. februára 2014

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM