Pavol Krupka Kultúra

Hudobná rozlúčka s Vianocami: V kostole v Matejovciach koncertovali mladí umelci

V Matejovciach sa na sviatok Troch kráľov uskutočnil koncert duchovnej hudby. V tunajšom kostole vystúpilo sláčikové kvarteto Ad gloriam Dei a jeho hostia. V našom videu vám ponúkame hudobné spracovanie židovských piesní, ktoré poslucháči odmenili dlhým potleskom.

Ilustračný obrázok k článku Hudobná rozlúčka s Vianocami: V kostole v Matejovciach koncertovali mladí umelci
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

V kostole sv. Štefana v Poprade – Matejovciach sa na sviatok Troch kráľov uskutočnil koncert mladých slovenských hudobníkov. Po roku sa tu s popradským publikom opäť stretli členovia sláčikového kvarteta Ad gloriam Dei a ich hostia. Koncert bol súčasťou projektu Malá vianočná hudba, ktorý práve dopísal svoju štvrtú kapitolu.

Iniciátorom projektu je samotné kvarteto, ktoré sa takto usiluje dostať duchovnú hudbu na miesta, kde sa bežne nehrá, teda do mestečiek a obcí na celom Slovensku. V tomto roku sú to okrem Matejoviec napríklad kostolíky v obciach Široké, Víťaz, Spišský Štvrtok či Huncovce. V bulletine hudobníci píšu, že sa so svojimi spoluhráčmi a poslucháčmi v sakrálnych priestoroch stretávajú, aby odkrojili z pomyselného vianočného koláča svornosti, radosti a očakávania a takto vstúpili do nového roka 2015.

V programe tohtoročných koncertov boli aj diela barokových umelcov A. Vivaldiho a J. H. Schmelzera. Klasicizmus zastupoval velikán tejto epochy W. A. Mozart a jeho skladba pre klarinet. Z novšej hudby si poslucháči mohli vypočuť Antické árie a tance od Ottorina Respighiho. Slovenskú tvorbu zastupoval skladateľ Iľja Zeljenka a jeho dielo Musica slovaca. Na koncertoch zazneli aj úpravy židovských a vianočných piesní z pera Popradčana Gregora Regeša, ktorý sa okrem koncertnej činnosti venuje aj komponovaniu.

Kvarteto Ad gloriam Dei tvoria mladí umelci, pôsobiaci v rôznych orchestrálnych telesách v Bratislave, v Košiciach a v Banskej Bystrici – Samuel Mikláš (1. husle), Jana Vozníková (2. husle) , Radovan Blahunka (viola) a Gregor Regeš (violončelo). Tohtoročnými hosťami kvarta boli levočský gitarista Marek Kamenický, flautistka Dominika Križalkovičová, klarinetista Michal Vozník a spevák Juraj Adamuškin.

Týchto účinkujúcich si môžete vypočuť v našom videu, v ktorom interpetujú Regešovu skladbu (úpravu) s názvom Židovské piesne.

O týždeň vám prinesieme ešte jeden hudobný príspevok z koncertu kvarteta Ad gloriam Dei. Na video sme zaznamenali vystúpenie deväťročnej talentovanej violončelistky.

Židovské piesne – obsah:

L´ma´anachai (S. Carlebach): V mene mojich bratov a priateľov vám žehnám pokojom,/v mene domu nášho Boha žiadam pre vás to najlepšie.

S´u´Sh´arim (tradicionál): Zdvihnite brány/svoje hlavice a vyvýšte sa,/brány prastaré,/lebo má vstúpiť Kráľ slávy. (Ž 24,7)

Esa Enai (S. Carlebach): Vzhliadam k horám, odkiaľ mi príde pomoc,/Moja pomoc od Boha, ktorý tvorí nebesá i zem.

Avinu Malkenu (text rabi Akiva): Otče náš, Kráľu, zmiluj sa nad nami a skloň sa k nám,/však sa nemáme čím vykázať, učiň s nami spravodlivosť/a milosrdenstvo a zachráň nás.

Zdroj: bulletin k 4. ročníku festivalu Malá vianočná hudba

Hudobná rozlúčka s Vianocami: Ad gloriam Dei v matejovskom kostole
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM