Rastislav Búgel Rôzne

Hvezdárne a planetáriá otvoria svoje dvere: Pripravili podujatia a pozorovania

Najbližšia nedeľa (19.3.), posledná pred jarnou rovnodennosťou, bude opäť Dňom hvezdární a planetárií.

Ilustračný obrázok k článku Hvezdárne a planetáriá otvoria svoje dvere: Pripravili podujatia a pozorovania
Zdroj: TASR

Od roku 2014 ho organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov (SZA). Nadväzuje na tradíciu dní otvorených dverí pre verejnosť ako pozvánky na celý astronomický rok. Informoval o tom vedúci sekretariátu SZA Pavol Rapavý.

Podľa jeho ďalších slov pre návštevníkov Dňa hvezdární a planetárií je pripravený zaujímavý denný aj nočný program. „V prípade priaznivého počasia nebude chýbať ani pozorovanie dennej a nočnej oblohy pomocou astronomickej techniky, spojené so sprievodným slovom odborných pracovníkov. Cez deň na nás čaká Slnko v minime svojej aktivity, zvečera uvidíme tenký kosáčik Venuše, červenkastý Mars, možno aj Urán a v noci množstvo objektov vzdialeného vesmíru,“ priblížil Rapavý.

Pripomenul, že jarná rovnodennosť, začiatok astronomickej jari, nastane v pondelok 20. marca o 11.29 h stredoeurópske­ho času.

Slnko je pri nej presne na nebeskom rovníku, v jarnom bode a na pravé poludnie je u nás vo výške 41,5 stupňa. Vplyvom lomu svetla v zemskej atmosfére je však dĺžka dňa a noci rovnaká už 17. marca. Potom sa dni predlžujú, noci krátia a poludňajšia výška Slnka sa zväčšuje až do letného slnovratu (21. júna).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM