Rastislav Búgel Rôzne

Igelitovým taškám zvoní umieráčik: Poslanci schválili ich spoplatnenie

Spotreba plastových tašiek sa má znížiť. Počíta s tým vládna novela zákona o odpadoch, ktorá prináša ich spoplatnenie.

Ilustračný obrázok k článku Igelitovým taškám zvoní umieráčik: Poslanci schválili ich spoplatnenie
Zdroj: TASR

Právnu normu dnes 123 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Obchodníci tak od roku 2019 nebudú môcť dávať tašky k nákupom zadarmo a zároveň budú musieť viesť aj evidenciu.

Na jedného Slováka pripadá podľa organizácie Envi-pak ročne spotreba 466 tašiek, kým priemerná spotreba v EÚ je okolo 200 tašiek na občana. „Ľahké plastové tašky sa stávajú odpadom pomerne rýchlo, preto je potrebné zabrániť vplyvu takéhoto odpadu na životné prostredie. Znížením ich spotreby dochádza aj k nižšej tvorbe odpadu z obalov, čo je v plnom súlade s hierarchiou odpadového hospodárstva, kde na prvom mieste je predchádzanie vzniku odpadu,“ odôvodňuje návrh envirorezort.

Povinnosť znížiť spotrebu igelitových tašiek vyplýva Slovensku z európskej smernice. Tá ukladá členským štátom povinnosť vybrať si medzi dvoma opatreniami. Buď prijať také, aby ročná miera spotreby neprekročila v priemere 90 ľahkých plastových tašiek na osobu do konca roku 2019, a nie viac ako 40 do roku 2025, alebo do konca roka 2018 zabezpečiť, že sa nebudú poskytovať k nákupom zadarmo.

Ľahké plastové tašky, ktoré predstavujú väčšinu celkového množstva plastových tašiek spotrebúvaných v EÚ, sa opätovne nepoužívajú. Rýchlejšie sa tak stávajú odpadom.

Novela zákona tiež zavádza nové definície ako plast, plastové tašky, ľahké plastové tašky, veľmi ľahké plastové tašky a oxo-degradovateľné plastové tašky. Obchodníci tiež budú musieť pri predaji výrobkov spotrebiteľovi ponúkať aj iné druhy tašiek, alebo tašky na opakované použitie.

V pléne neprešiel pozmeňujúci návrh Gábora Grendela (OĽaNO-NOVA), ktorý chcel, aby plastové tašky stáli minimálne 25 centov. Tvrdil totiž, že spotrebitelia v súčasnosti už platia za plastové tašky takmer vo všetkých obchodoch, napr. päť či deväť centov, a preto vládna novela nemá podľa jeho slov sama o sebe zásadný dosah na znižovanie množstva odpadov a nezníži počet predaných plastových tašiek ani o jeden kus. Preto žiadal zavedenie viditeľne vyššieho poplatku.

Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Peter Antal (Most-Híd) sa Grendela pýtal, kto si tých 25 centov za tašku rozdelí. „Obchod či výrobca? Naháňame niekomu zisk,“ podotkol. On sám je presvedčený, že vládny návrh plastové tašky obmedzí a čas ukáže, či to pomohlo alebo nie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM