Monika Vengrínová Rôzne

Informácie radnice k blížiacim sa dušičkám: Takto to bude vyzerať na cintorínoch

Už tento týždeň sa cintoríny začnú napĺňať ľuďmi spomínajúcimi na svojich blízkych zosnulých. Preto Mesto Poprad vydalo základné informácie k sviatku Všetkých svätých a Pamiatke zosnulých na pohrebiskách mesta.

Ilustračný obrázok k článku Informácie radnice k blížiacim sa dušičkám: Takto to bude vyzerať na cintorínoch
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Na území Mesta Poprad sa nachádzajú štyri cintoríny, a to v Poprade – Veľkej, Spišskej Sobote, Matejovciach a v Strážoch pod Tatrami. Otváracie hodiny na každom z nich budú až do 10. novembra denne od 7:00 do 20:00. V dňoch 1. a 2. novembra budú otváracie hodiny predĺžené do 22.00 hodiny.

1.a 2.novembra v čase od 8.00 do 18.00 tiež bude otvorená kancelária Pohrebno-cintorínskych služieb, s.r.o. Poprad v Dome smútku v Poprade – Veľkej. V tamojšom Dome smútku bude pre návštevníkov cintorína pripravená aj káva a čaj a dispozícii budú mať aj štyri mobilné toalety.

Dňa 2. novembra na sviatok Pamiatky zosnulých sa o 15.00 hodine pri hlavnom kríži na cintoríne v Poprade – Veľkej uskutoční tzv. dušičková pobožnosť za účasti rímsko- a grécko-katolíckych kňazov. O 15.30 bude v Dome smútku zádušná svätá omša za všetkých zosnulých.

Parkovanie a doprava

Poprade – Veľkej bude zo stálych parkovacích plôch výjazd cez bočnú bránu parkoviska smerom na Jarmočnú ulicu. Vpravo pri vstupnej bráne sú vymedzené parkovacie miesta pre ZŤP. Pri hornej bráne, pri ceste smerom na Veľký Slavkov pred železničným priecestím, je pripravené označené dočasné parkovisko.

Poľná cesta smerom k družstvu v Spišskej Sobote bude mať dočasne odstránený zákaz vjazdu a bude jednosmerne sprejazdnená smerom na Brokofovu ulicu smerom do Spišskej Soboty. Na tejto ceste bude zároveň možnosť pozdĺžneho parkovania.

Zákaz státia na cintoríne v Matejovciach na Kopernikovej ulici bude do 10. novembra dočasne zrušený a bude tam možné parkovať.

Strážach je návštevníkom k dispozícii znovu vyčistené parkovisko pred hornou bránou cintorína.

„Prosíme všetkých návštevníkov, aby predovšetkým pri parkovaní rešpektovali pokyny hliadok mestskej a dopravnej polície, ako aj pracovníkov PCS Poprad. Vzhľadom na očakávaný veľký počet návštevníkov na osobných motorových vozidlách odporúča správa PCS využiť spoj číslo 3 MHD Poprad so zastávkou priamo pred Domom smútku v Poprade – Veľkej,“ odporúča konateľka Pohrebno-cintorínskych služieb Mária Trembáčová.

Zvýšený počet kontajnerov i policajtov

Na pohrebisku v Poprade – Veľkej bude navýšený počet veľkoobjemových kontajnerov o tri kusy, zároveň budú posilnené ich vývozy a frekvencia kontroly. Na všetkých pohrebiskách budú pre návštevníkov k dispozícii veľkoobjemové a plastové vrecia určené na zber a vývoz biologického odpadu, čiže lístia, trávy a pod.

Mestská polícia bude počas týchto sviatočných dní vo zvýšenom nasadení najmä v okolí cintorínov, kde bude pomáhať pri riadení dopravy a zabezpečovaní verejného poriadku. V tomto kontexte bude súčinnosť aj so štátnou políciou.

Posilnená MHD

Čo sa týka MHD, tá bude 31.októbra a 1.novembra na linke číslo 3 vychádzajúcej z autobusovej stanice a spájajúcej sídliská Západ a JUH III s mestskými časťami Spišská Sobota a Veľká, posilnená o dva spoje v oboch smeroch v poludňajších a popoludňajších hodinách presne podľa cestovného poriadku, podľa ktorého premávajú len počas týchto dvoch dní.

V prípade akýchkoľvek informácii sa môže verejnosť obrátiť na pracovníkov PCS Poprad na telefónnych číslach 0902 600 300 a 052/77 25 250.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM