Peter Handzuš Rôzne Rôzne

Informačné a komunikačné technológie majú zlepšiť život na vidieku

Lepšie žiť vo vidieckom prostredí vďaka informačným a komunikačným technológiám je téma tohtoročného Svetového dňa telekomunikácií a informačnej spoločnosti. Pripadá na 17. mája a tohtoročná téma je pokračovaním minuloročnej, ktorá znela: Žiť lepšie

Polovica svetovej populácie žije vo vidieckych sídlach a vo vzdialených oblastiach. Ide o populáciu, predstavujúcu približne tri miliardy ľudí, ktorá sa vyznačuje veľkou chudobou, často málo vzdelanou a v porovnaní s mestským obyvateľstvom aj znevýhodnenou. Vidiecke obyvateľstvo má pomerne nízky prístup k informačným a komunikačným technológiám. To by nemalo tak ostať, uvádza na svojej internetovej stránke Medzinárodná telekomunikačná únia (International telecommunication Union, ITU).

Vo všeobecnosti sa 17. máj využíva na to, aby sa upriamila pozornosť verejnosti na perspektívy, ktoré otvára používanie internetu aj informačných a komunikačných technológií.

Deň 17. mája pripomína podpísanie prvej Medzinárodnej telegrafickej konvencie a založenie Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU), čo sa udialo 17. mája 1865 v Paríži.

Svetový deň telekomunikácií sa slávi od roku 1969. Účastníci medzinárodného summitu o informačných technológiách, ktorý sa konal v roku 2005 v Tunise, schválili Tuniskú agendu pre informačnú spoločnosť. V agende navrhli, aby sa položili základy Svetového dňa informačnej spoločnosti. Členovia Valného zhromaždenia OSN 26. marca 2006 návrh schválili v rezolúcii A/RES/60/252, čím sa zaviedol Svetový deň informačnej spoločnosti, tiež 17. mája. V novembri 2006 na konferencii ITU v Turecku jej účastníci rozhodli, že sa odvtedy bude 17. mája sláviť Svetový deň telekomunikácií a informačnej spoločnosti.

ITU je špecializovaná organizácia OSN pre informačné a komunikačné technológie, ktorá v súčasnosti združuje 191 členských krajín. Sídli v Ženeve. Je najstaršou odbornou medzinárodnou organizáciou pridruženou k OSN. Slovenská republika sa stala jej členom v roku 1993. Odborným gestorom členstva SR v ITU je Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM