Tlačové správy

Inovujeme spoločenskovedné predmety

Vo vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť ponúka Gymnázium na Kukučínovej ulici v Poprade voliteľné predmety seminár z dejepisu, právo a politológiu. Učebné osnovy predmetov a interné učebnice vypracovali učitelia v rámci projektu Vzdelávame moderne.

Ilustračný obrázok k článku Inovujeme spoločenskovedné predmety
Foto: Gymnázium Kukučínova

Inovácia vyučovania dejepisu spočíva v doplnení tematických celkov, ktoré v predmete dejepis podľa ŠVP chýbajú. Seminár je zameraný na rozvíjanie predmetových kompetencií žiakov v súlade s cieľovými požiadavkami na maturitnú skúšku z dejepisu. Učí žiakov spájať súvislosti, orientovať sa v oblasti svetových i národných dejín, pripraví ich na prijímacie skúšky pred študijné odbory, ktoré majú vo svojom obsahu zahrnuté aj národné dejiny.

Voliteľný predmet politológia je koncipovaný tak, aby svojím obsahom pomáhal žiakom orientovať sa v politickej realite. Zahŕňa základné otázky politickej vedy, približuje politický proces Slovenskej republiky v kontexte svetovej politiky a medzinárodných vzťahov, rozvíja politické, občianske a právne vedomie žiakov, posilňuje zmysel jednotlivcov pre osobnú i občiansku zodpovednosť a motivuje žiakov aktívne sa zúčastňovať na živote demokratickej spoločnosti. Poskytuje základy politickej gramotnosti a učí žiakov orientovať sa v politickom systéme, a to aj v medzinárodnom meradle.

Zvyšovať právne vedomie žiakov a orientovať sa v právnom systéme Slovenskej republiky ako aj v medzinárodnom práve ponúka voliteľný predmet právo. Obsahom predmetu je teória práva , právny systém, občianske právo, rodinné právo, obchodné právo, pracovné právo, trestné právo, finančné právo, medzinárodné právo a právo životného prostredia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM