Monika Vengrínová Kultúra

Inšpiratívni rečníci na Kežmarskom hrade. Prvý TEDx sa vydaril

Svetoznáma konferencia TED po prvýkrát aj v Kežmarku. Desať inšpiratívnych rečníkov, tri videá, zaujímavý sprievodný program, desiatky účastníkov. Kežmarský hrad a jeho nádvorie sa na jeden deň stali dejiskom myšlienok hodných šírenia.

Ilustračný obrázok k článku Inšpiratívni rečníci na Kežmarskom hrade. Prvý TEDx sa vydaril
Foto: Martin Žákovič / Zdroj: Dnes24.sk

„TEDx je stretnutie ľudí, ktorí majú radi iné myslenie, inšpiratívne nápady, zaujímavé príbehy, a ktorí myslia trochu inak. Chceli sme ho zorganizovať preto, aby sme Kežmarčanom a ľuďom z okolia priniesli tieto myšlienky a zaujímavých ľudí a aby sme domácim ukázali, že existujú zaujímaví Kežmarčania, ale i iní, ktorí pôsobia aj mimo svoj región a ukazujú, že to, čo oni robia niekde inde, sa dá robiť aj u nás, ale zatiaľ sa možno nerobí,“ vysvetľuje cieľ TEDx v Kežmarku jeden z organizátorov podujatia Matúš Švirloch.

Manažérka Dobrého anjela: Charita je dôležitá

Na prvej kežmarskej konferencii tohto druhu tak vystúpilo desať skutočne inšpiratívnych ľudí, ktorí mali čo povedať a chceli svojou prácou a svojim životom inšpirovať i ostatných. Ako prvá svojou pútavou prezentáciou zaujala blogerka a manažérka charitatívnej organizácie Dobrý anjel Ľudmila Kolesárová, ktorá porozprávala o tom, prečo je správna charita dôležitá.

„Pre mňa je určite najväčšou inšpiráciou pomáhať a nejakým spôsobom meniť svet k lepšiemu a k tomu som dospela na základe kontaktu s ľuďmi, ktorí majú v živote problémy a namiesto toho, aby ma to zosmutnilo a oťažilo môj život, naopak to veľmi môj život obohatilo. A ja by som chcela, aby aj ostatní ľudia pochopili, že keď začnú pomáhať, nebudú strádať, ale naopak, začnú získavať. Som veľmi rada, že aj v Kežmarku vznikla myšlienka usporiadania TEDx konferencie. Je úžasné, že sa dejú veci aj pod Tatrami, že sa dejú aj na východe. Ja osobne veľmi rada pozerám TEDové videá, sú veľmi inšpiratívne,“ hovorí Ľudka Kolesárová.

Chatár z Rainerky, Katka Koščová i šéf rómskeho súboru

Ako ďalší povedal niečo o kreativite v Tatrách známy chatár z Rainerovej chaty Peter Petras. Po ňom prišla na rad speváčka Katarína Koščová, ktorá prezradila, prečo vopred vychodený chodníček prvej slovenskej Superstar vymenila za vlastnú a náročnejšiu hudobnú cestu. Katka pridala aj bonus v podobe krátkeho hudobného vystúpenia.

Ako posledný rečník v prvom bloku vystúpil hudobník a šéf detského rómskeho súboru Deti Kesaj Ivan Akimov, ktorý svojou spontánnou a pútavou rečou o práci s deťmi v súbore, ale i v rómskom gymnáziu pripravil divákov na plamenné vystúpenie svojich zverencov na pódiu hradného nádvoria. Hodinová pauza sa ich zásluhou stala akýmsi malým festivalom temperamentného spevu a tanca, do ktorého tanečníci zapojili aj samotných účastníkov konferencie.

O Slnku i o láske

Po prestávke prišli na rad ďalší šiesti rečníci. Manažérka Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Maja Bulková porozprávala o radostiach i strastiach internetového projektu Odkaz pre starostu a astronóm Vojtech Rušin previedol prítomných po svojich početných expedíciách za zatmením slnka.

„Ja sa zaoberám astronómiou a hlavne Slnkom, predovšetkým jeho zatmením. Organizujeme rôzne expedície po zemskom povrchu, o čom som dnes prišiel porozprávať. Nevedel som, do čoho idem, ale považujem túto konferenciu za mimoriadne užitočnú. I ja sám som pochytil niekoľko inšpirácií. Je to výmena skúsenosti, sú tu naozaj podnecujúce myšlienky, človek sa tu stretne s veľmi zaujímavými ľuďmi a som rád, že sála je takmer plná. to znamená, že práca, ktorú či už dobrovoľníci alebo rečníci robia, dáva zmysel a to nás teší, pretože sme ľudia, máme si pomáhať. Myslím si, že láska je najdôležitejší element v našom živote. Láska, práca, statočnosť, poctivosť je to, čo by malo robiť ľudí a spoločnosť lepšími,“ uvažuje Vojtech Rušin.

Všetko sa dá, aj keď za menšiu odmenu

Podtatranský aktivista Maťo Siska, ktorý sa živí tým, čo má rád, porozprával o všetkých svojich zaujímavých aktivitách. Okrem iného hovoril o výrobe hudobných nástrojov, ale predstavil i svoj nový výtvor, ktorým je prehľadná mapa cyklistických tratí Levočských vrchov a Spišskej Magury, po ktorej sa do niekoľkých sekúnd len tak zaprášilo.

„Myslím si, že na Slovensku je malá občianska aktivita a keďže ja na niečom dlhé roky pracujem, tak vidím, že výsledky sa dajú dosiahnuť. Treba na to dlhodobý tlak, ale dá sa to. Preto by som chcel ľuďom povedať, že ak majú pocit, že by mali na nejakej problematike pracovať, tak by s tým určite mali začať. Keď totiž začnete robiť to, čo vás baví, tak prídete na to, že vám stačí aj menšia odmena, lebo práca samotná je pre vás odmenou, celkový pocit z toho je oveľa lepší. Ja z tohto pocitu beriem energiu,“ premýšľa Maťo Siska.

Ďalšou z hostí bola novinárka a blogerka Mirka Kernová, ktorá prezradila viac o svojom projekte Omédiách.sk, prostredníctvom ktorého kritizuje, ale aj chváli prácu slovenských novinárov a médií. No a prvý kežmarský TEDx ukončili návrhárka a dizajnérka Michaela Bednárová, ktorá pripomenula, prečo je dôležité kupovať výrobky slovenských tvorcov, a šéf známeho kultúrneho centra Žilina-Záriečie Marek Adamov. Ten predstavil niekoľko projektov alternatívnej kultúry, ktorú so svojimi priateľmi úspešne rozbehol v Žiline.

Nielen rečníci, ale i zaujímavý program na nádvorí

Premietnuté boli aj tri videá zo zahraničných TEDx konferencií a to video Chrisa Andersona, kurátora konferencie TED, sochára Thea Jansena a napokon vedca Marka Shawa. Počas celého dňa tiež na nádvorí hradu fungovala letná čitáreň kežmarského kníhkupectva Alter Ego a svoju činnosť tu prezentovali aj Odkaz pre starostu, či Amnesty International. Nechýbali ani stánky s módnymi doplnkami Parazit Fashion Shop a Bižutéria Tuti. Relaxovať mohli návštevníci v pojazdnej arabskej kaviarni.

„Našim cieľom bolo ukázať niečo iné. Chceli sme povzbudiť ľudí, dodať im optimizmus. Ako povedali viacerí rečníci, veci sa robiť dajú, len treba byť optimista a treba chcieť. My by sme veľmi chceli urobiť z tohto podujatia tradíciu. V hlave mám minimálne troch rečníkov, ktorí by radi prišli, ale do tohtoročného programu sa nevošli,“ uzatvára Matúš Švirloch.

TEDx Kežmarok 2013
17
Galéria
Foto: Martin Žákovič / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM