Simona Ivančáková Rôzne

Ivana zo Svitu patrí k najznámejším módnym blogerkám v SR: Rozhovor o obliekaní aj dievčatách spod Tatier

Sympatická, krásna a s veľkým citom pre módu. Aj takto by sa dala charakterizovať módna blogerka Ivanka Petrušová, ktorú mnoho ľudí pozná pod názvom Sweet Lady Lollipop. V rozhovore pre náš portál povedala, ktorý druh oblečenia má najradšej aj to, čo si myslí o obliekaní Popradčaniek.

Ilustračný obrázok k článku Ivana zo Svitu patrí k najznámejším módnym blogerkám v SR: Rozhovor o obliekaní aj dievčatách spod Tatier
Zdroj: Dnes24.sk

Patrí k najznámejším módnym blogerkám našej krajiny. Ivanka Petrušová pochádza zo Svitu, študuje žurnalistiku a jej šatník praská doslova vo švíkoch. V rozhovore pre portál Poprad 24 prezradila aj to, kto ju v móde inšpiruje a kedy sa z nej stala módna blogerka.

Si jedna z najznámejších módnych blogeriek na Slovensku. Kde a kedy si v sebe objavila túžbu po móde?

Čo si spomínam, móda ma sprevádzala už od útleho veku. Najmä vďaka mojej mamine som mala k oblečeniu ako takému vzťah už od mala. Vždy ma parádila a nikdy sa nestalo, že by mi sponky neladili so zvyškom oblečenia. (: Akosi sa to na mňa nalepilo a v období puberty, s nástupom na strednú školu, som začala s blogovaním. Inšpirovali ma práve zahraničné blogy, ktoré som objavila vďaka stránkam ako Lookbook či Chictopia. Rozhodla som sa to teda skúsiť, i keď, pri pohľade na moje prvé príspevky, sa dnes veľmi bavím. V tej dobe vyzerali blogy a blogová scéna na Slovensku úplne inak, takže som od toho nikdy nič extra neočakávala a brala to skôr ako zábavku na voľný čas. Postupom času som sa však aj vďaka blogu mnohému naučila a celý ten kolotoč okolo blogov nabral rýchlejší spád. Móda ako taká však pre mňa neznamená túžbu, skôr hru a spôsob, akým sa človek môže vyjadriť.

Mnoho mladých dievčat na Slovensku ťa obdivuje a sleduje, čo máš na sebe oblečené. Ale koho z módnej oblasti obdivuješ ty?

Viete, ono je to pomerne zvláštne, pretože každý deň ma dokáže inšpirovať niečo či niekto. Veľa závisí od toho, ako sa vyspím, ktorou nohou vstanem, či svieti slnko a ako dobre sa mi podarí ráno vyšľahať mliečnu penu do kávy. (: Všetky tie maličkosti, ktoré tvoria svet, dokážu ovplyvniť to, čím sa inšpirujem a koho obdivujem. Nemám striktný vzor, čo sa obliekania týka, predsa, aj moje outfity sú rôznorodé a nedržím sa jedného štýlu. Tiež to závisí od uhla pohľadu na módnu oblasť. Čo sa týka streetstyle, a teda outfitov na každý deň, rada si pozriem Anabelle Fleur, Blair Eadie, Kenzu Zouiten, Oliviu Palermo alebo Yanu Fisti. Aj na Slovensku máme veľa šikovných a štýlových mladých žien, ktoré rada sledujem či už na sociálnych sieťach alebo ich blogoch. S niektorými z nich sa aj osobne poznám, takže je to o to sympatickejšie, vidieť ich na fotkách a zároveň poznať ich charizmu aj “naživo”. Z módy ako takej ma fascinuje tvorba od Dolce&Gabanna či Dior v rukách Rafa Simonsa.

Pre svoje fanúšičky týždenne pridávaš rôzne outfity, ktoré aj okomentuješ. Máš však medzi tými stovkami rôznych kombinácii nejaký jeden, ktorý máš najradšej? Ak áno, tak ako vyzerá?

Priznám sa, vôbec nemám obľúbenú kombináciu, resp. asi ani neviem vybrať, čo bolo v mojich očiach to naj. Sú však kúsky, ktoré nosievam častejšie a radšej, než ostatné. Buď sú to úplné základy šatníka, ako biela košeľa, čierny rolák, dobre padnúce džínsy či pohodlné lodičky, alebo naopak, nápadnejšie výstrelky! Áčkové vzorované či tutu sukne, flitrované nohavice alebo atypické farebné kabáty.

Vo svojom šatníku musíš mať stovky vecí. Aký veľký je vôbec tvoj šatník?

Môj šatník je rozcestovaný medzi dvoma mestami a niekoľkými miestnosťami, takže myslím, že vhodné slovo na popísanie jeho veľkosti neexistuje. Priznávam, žiaden normálny človek nepotrebuje toľko vecí, koľko mám doma ja, dokonca ani ja sama, ale viete, čo ak sa mi to bude ešte hodiť… Keď ho raz na fotke videl môj kamarát, pýtal sa ma, či sme doma dvanásti. Nuž, oblieka zatiaľ len mňa či moje kamarátky, ktoré vedia, že u mňa vždy nájdu niečo použiteľné, ak sa náhodou chystajú na nejakú udalosť, ale je mojou srdcovou záležitosťou. Väčšinou som však veci nakupovala vždy v zľavách či v second-handoch, niečo som “zdedila”, iné dostala, takže to neboli až tak vyhodené peniaze. Dnes už nakupujem menej, pretože viem, že to aj tak nemám kde dávať a sú to zbytočnosti, no teším sa na moment, kedy budem mať vlastné bývanie a jednu veľkú izbu vyhradenú len na oblečenie, doplnky a topánky!

Čím všetkým sa nechávaš inšpirovať pri zladení jednotlivých kúskov oblečenia do výsledného efektu?

Inšpirujú ma najmä farby a vzory, no veľa robí aj počasie, keďže vždy, keď zasvieti slnko, sa mi oblieka lepšie. Snažím sa nad “ladením” veľmi nepremýšľať a skôr sa riadim intuíciou a tým, čo lahodí môjmu oku.

Ako si sa dostala k názvu Sweet Lady Lollipop?

Názov blogu vznikol ešte dávno pred tým, než som nad nejakým blogom premýšľala. Pochádza z “pokecovej” éry, ktorú zažil asi každý z mojej generácie. RP-čky a dopisovanie si s kamarátmi či potenciálnymi kamarátmi bolo v školopovinných časoch súčasťou dňa a neodmysliteľne k tomu patrili aj fotografie, ktoré sme pridávali do albumov. S jednou fotkou ma napadlo spojenie týchto troch slov a tak dostal môj album plný narcistických fotiek názov Sweet Lady Lollipop. Pri zakladaní blogu som to využila a tak som ešte aj dnes Sweet Lady Lollipop. :)

Spolupracuješ s desiatkami fotografov v rámci celého Slovenska. Máš však medzi nimi niekoho, ktorého máš najradšej a zároveň sa stále tešíš na vaše spoločné fotenie?

Každý má svoj osobitý rukopis a ja si ich prácu nesmierne vážim. Rovnako tak aj fakt, že sú ochotní obetovať svoj čas a niečo so mnou “spískať”. Nedokázala by som vybrať toho, koho mám najradšej.

Ktorý kúsok odevu nakupuješ najradšej? Niektoré ženy si potrpia napríklad na topánky, iné na kvalitné topy či šperky. Čo však nakupuješ najradšej ty?

Milujem topánky, milujem šaty a milujem kabáty. Týchto kúskov mám v šatníku asi najviac, no nepohrdnem ani výrazným šperkom či peknou kabelkou.

Čo iné okrem módy ťa v živote baví? Študuješ žurnalistiku, chcela by sa po škole orientovať na oblasť médií?

Baví ma veľmi veľa vecí, z každého rožku trošku, no najviac asi šport, hudba, varenie, pečenie a cestovanie. Vo voľnom čase veľa cvičím a ak mám ušetrené peniažky, rada cestujem. Mám rada, ak mám v živote “rušno” a mám čo robiť, takže sa vždy snažím nájsť si nejakú aktivitu. 15 rokov som sa venovala tancu, popri tom spievala a neskôr aj hrala na hudobný nástroj, takže som mala popri škole vždy plný program. Asi ma to určitým spôsobom “zdeformovalo” a naplnený deň musím mať dodnes. Hádam, že to už aj poriadne lezie na nervy môjmu okoliu, keďže vždy niečo vymýšľam. :) Okrem školy a blogu mám momentálne aj dosť práce pomimo, takže sa v tomto smere určite nenudím. Čo sa žurnalistiky týka, je to otázka času. Momentálne sa v mediálnej sfére už ako-tak pohybujem, no neviem, či ma to bude baviť aj neskôr. Milujem módu a ženské témy a mojím snom bolo pracovať pre časopis Marie Claire, no každý, kto sa so žurnalistikou ako-takou stretol, veľmi rýchlo pochopil, že len jeden “job” nestačí a redakcie dnes nemajú prostriedky na to, aby dokázali zaplatiť také množstvo interných zamestnancov. Všetko sa dnes rieši externe a nie je ničím zvláštnym, ak sa rozhlasový moderátor objaví v televízii a popri tom píše do časopisu. Na žurnalistike je skvelé to, že zahŕňa naozaj široké spektrum pôsobenia a človek má možnosť vyskúšať si, čo ho napĺňa. Momentálne ma mediálna sféra baví, no v budúcnosti by som bola rada sama sebe pánom, takže nevylučujem ani oblasť podnikania.

Ako sa podľa teba obliekajú dievčatá pod Tatrami? V čom vidíš plusy a mínusy v ich outfitoch?

Dievčatá či ženy pod Tatrami sa obliekajú rovnako dobre, ako tie v iných častiach Slovenska. Nevšimla som si, že by sme my Tatranky mali iný štýl, než okolie, i keď je pravda, že tu býva väčšia zima než napríklad v Bratislave, čo určite ovplyvňuje aj to, ako sa obliekame. No štýlovo je to všade totožné. V každom kúte Slovenska sa nájdu lepšie či horšie oblečené dievčatá alebo ženy, všetko však závisí od uhla pohľadu. To, čo sa páči mne, sa nemusí páčiť druhému, a naopak. Móda je veľmi rôznorodá a dnes si môže každý obliecť to, čo sa mu páči a v čom sa cíti dobre, čo je podľa mňa skvelé! Vo všeobecnosti sa však väčšina Sloveniek oblieka veľmi pekne a inšpiratívne. Pri obliekaní hrá určite veľkú rolu aj charizma, ktorá slovenským ženám určite nechýba, takže výsledný celkový efekt vždy stojí za to. Čo sa týka “našich dievčat”, už sa toľko a tak často v Poprade nepohybujem, takže neviem zhodnotiť, čo je plusom a čo mínusom. Ak aj idem po nejakom nákupnom centre či po meste, zväčša sa zvyknem zamerať len na to pekné, takže to “nepekné” ani neriešim.

Ako by mal podľa teba vyzerať dokonalý outfit mladej baby, ktorá žije pod Tatrami?

Haha, nemyslím si, že sa to dá takto generalizovať. Každopádne, odporúčam pozrieť sa von oknom a obliecť sa náležite počasiu. :)

Foto: archív Ivanky Petrušovej

Módna blogerka Sweet Lady Lollipop: Takto vyzerajú niektoré z jej outfitov
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM