Peter Handzuš Iné športy

Ján Friesz sníva o profesionálnom golfe: Neviem si predstaviť nič lepšie, ako živiť sa niečím, čo ma baví

Popradský golfista Ján Friesz mladší má 19 rokov a veľké úspechy za sebou. Ako 17-ročný získal svoj prvý titul majstra Slovenska medzi mužmi. Od 12. februára 2015 ho čaká prvý turnaj sezóny v Portugalsku a o týždeň neskôr Majstrovstvá Európy tímov v Španielsku.

Ilustračný obrázok k článku Ján Friesz sníva o profesionálnom golfe: Neviem si predstaviť nič lepšie, ako živiť sa niečím, čo ma baví
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

S mladým golfistom Jánom Friesom sme sa porozprávali počas kondičného tréningu v posilňovni v hoteli Gerlach v Poprade, kde posilňoval pod vedením kondičného trénera Ivana Bednára.

- Máte za sebou úspešnú sezónu. Ako amatér ste boli už aj na profesionálnom turnaji.
Bol som na jednom turnaji. Je to druhý najväčší turnaj v Európe, alebo druhá najvyššia liga. Turnaj sa konal v Senici na Slovensku. Som rád, že som sa na také podujatie dostal, pretože je to úplne o niečom inom, ako amatérske turnaje. Konkurencia je oveľa väčšia, možno aj nervy.

- Aký je hlavný rozdiel medzi amatérskym golfom a profesionálnym golfom?
Hlavný rozdiel nie je v úderoch. Ale profesionáli nerobia zbytočné chyby na ihrisku a určite to majú v hlave vyrovnanejšie, ako napríklad juniori, takže dokážu zvládať aj kritické situácie lepšie ako my.

- Chceli by ste sa dostať na profesionálnu úroveň? Dá sa to na Slovensku vôbec?
Zo Slovákov sa tam zatiaľ ešte nikto nedostal. Aby mal kartu, ktorá ho oprávňuje hrať profesionálne turnaje. Ale určite je to mojím snom sa tam dostať a hrať tieto turnaje, pretože je to niečo, čo robím už desať, možno aj viac rokov a baví ma to. Neviem si predstaviť nič lepšie, ako živiť sa niečim, čo ma baví.

- Golfová sezóna sa už pomaly rozbieha. Čo vás čaká najbližšie?
Od 12. febuára mám turnaj v Portugalsku, majstrovstvá Portugalska mužov, a týždeň na to majstrovstvá Európy tímov v Španielsku pri Málage. Pôjdeme celý slovenský tím. Budeme tam hrať štyria hráči. Ja, Adam Puchmelter (tiež z Popradu), Michal Brezovský a Oliver Gábor.

- V minulosti ste sa objavili aj na golfovovom turnaji spojenom s lyžovaním.
Ski and golf som na Slovensku vyhral dvakrát, ale na svetové finále som nešiel ani raz, pretože som mal v tom čase iné turnaje. Možno tento rok. Hrá sa turnaj dvojíc. Možno, ak by som zvládol slovenskú kvalifikáciu, šiel by som aj na finále.

- Trénujete vo Veľkej Lomnici. Ako hodnotíte toto ihrisko z vášho pohľadu? Už ste toho precestovali viac…
Je to ihrisko, ktoré má označenie PG. Na svete je 19 ihrísk, ktoré majú toto označenie, čo hovorí o kvalite tohto ihriska. Je naozaj veľmi dobré, aj tréningové podmienky sú super. Myslím si, že je to určite jedno z najlepších ihrísk na Slovensku. Možno Penati v Senici sa mne osobne páči viac, ale Black Stork je tu už dlhšie a aj kvalita je lepšia ako v Senici.

- Máme na Slovensku dosť golfových ihrísk?
Na Slovensku je golfových ihrísk veľmi málo. Myslím, že okolo 15, a aj to nie sú všetky 18 jamkové, takže je ich dosť málo.

- Je tvoj terajší život len o golfe?
Okrem golfu rád lyžujem, niekedy som hrával tenis, rád chodím von s kamarátmi, občas zájdem aj na nejakú párty.

- Majú u teba dievčatá šancu, alebo si zadaný?
Nemajú. Iba tá jedna má šancu.

- Golf nie je silový šport, človek nepotrebuje veľké svaly, ale je to skôr o švihu. Čo konkrétne precvičujete v posilňovni?
V posilňovni som preto, aby som spevnil telo a aby som získal lepšiu koordináciu pohybov a stabilitu. Pretože švih prichádza z toho, že všetky svaly musia spolupracovať. Môj tréner stále vraví, že švih ide z nôh a z brucha, takže preto aj posilňovňa.

Kto chce robiť šport na profesionálnej úrovni, musí mu venovať veľa času a odriekania. Veľmi dôležitá je kondičná príprava pred sezónou. Čo všetko potrebuje golfista pred sezónou posilniť? Spýtali sme sa kondičného trénera Ivana Bednára, ktorý s mladým golfistom spolupracuje už niekoľko rokov.

- Čo potrebuje golfista posilňovať v rámci prípravy pred sezónou?
Každý športovec potrebuje nabrať trošku silu a svalovú hmotu, lebo v každom športe ide všetko zo svalov a keď tá svalová hmota nie je, na výkonoch to je vidieť. Aj pri golfe je to jednoducho potrebné. Myslím si, že tak, ako letná príprava u hokejistov, tak aj zimná príprava u golfistov je potrebná vec. Golfista si musí vybudovať svalové vlákno, aby mal z čoho čerpať v náročných turnajoch.

- Máte aj nejakú špecifickú prípravu na jednotlivé partie?
V podstate v posilňovni robíme základné veci. Cvičíme celé telo, ale viac sa venujeme tým partiám, ktoré ku golfu Janko potrebuje. To znamená nohy, brucho, ale nedá sa vybudovať dobré brucho a nemať biceps, triceps alebo nejaké ramená. Posilňujeme proste všetko to, čo golfista potrebuje. Úder vychádza z nôh a ide cez brucho, ale potrebujete mať aj silné ruky a ramená, aby koordinácia pohybu bola dokonalá, úder bol kvalitný a loptička aby letela ďaleko a tam, kde má.

Zimná príprava golfistu Jána Friesza
4
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM